REUTERS

Наші предки спали менше, ніж ми, дійшли висновку американські вчені, передає Русская служба BBC.

Вони досліджували сон представників корінних етнічних народностей Африки і Південної Америки, спосіб життя яких найбільш наближений до устрою давніх громад мисливців і збирачів.

Протягом 1165 ночей вчені спостерігали за сном 98 учасників дослідження і встановили, що вночі всі вони сплять в середньому 6,5 годин.

Відео дня

Для порівняння, більшість жителів США сплять по сім годин. Це було встановлено в результаті масштабного опитування.

Читайте такожКава здатна "переводити стрілки" внутрішнього годинника людини - вчені

У ході дослідження вчені також виявили, що температура повітря значно більшою мірою впливає на те, як людина спить, ніж освітлення.

"Я раптом зрозумів, що ці етнічні групи [які брали участь у дослідженні] – наш останній шанс зрозуміти, яким був людський сон до тих пір, поки ми не настворювали різних цивілізацій", - каже професор Джером Сігал з Університету Каліфорнії.

"Абсолютно зрозуміло одне: вони не спали більше за нас", - додає вчений.

Штучне світло, телевізор допізна, а тепер ще й смартфони, з якими ми не розлучаємося навіть у ліжку: прийнято вважати, що сучасні технології заважають нормальному сну.

Згідно деяким записам, європейці прокидалися вночі, і, таким чином, їх нічний сон складався з двох частин. При цьому, кажуть вчені, серед ранніх громад мисливців і збирачів нічого такого не було.

Вчені з подивом виявили, що природне світло не так вже й впливає на стан сонливості або неспання, як прийнято думати. Більшість учасників експерименту засипали приблизно через три з половиною години після заходу сонця.