Описаний новий вид мурах / фото naked-science.ru

Група копалин перетинчастокрилих Sphecomyrminae існувала близько 100 млн років тому. У жодного з мешканців мурах не збереглося такої анатомії щелепи з мандибулами – верхніми щелепами, – витягнутими у значні і гострі леза.

Таким був зразок, знайдений Філіпом Барденом та його колегами з Інституту технологій, Нью-Джерсі в Ньюарку в шматочку бурштину, датованому крейдяним періодом – приблизно 98 млн років тому. Опис нового виду Linguamyrmex vladi публікує журнал Systematic Entomology, передає Naked Science.

Читайте такожУ Японії виявили смертельно небезпечних мурах

Відео дня

За словами авторів статті, розташування щетинок навколо ротового апарату комахи нагадує сучасних мурах-одонтомахусів, мандибули яких влаштовані як капкани, що миттєво й автоматично замикаються на жертві. Можливо, так діяли й "ротові леза" L. vladi, спрацьовуючи при стимулюванні ротових щетинок і вражаючи жертву рухом вперед і вгору – туди, де їх зустрічав потужний і гострий ріг.

Всі риси L. vladi окремо вже зустрічалися фахівцям, але така комбінація трапляється вперше. Крім лез-мандибул і металізованого рогу, вони могли бути навіть кровопивцями. Барден і його співавтори зазначають, що складна форма щелеп може вказувати на полегшення струму гемолімфи (аналога крові у комах) з пробитої жертви у ротовий отвір. У тому ж зразку бурштину вчені знайшли останки жука – можливо, жертву такого вампіризму.

Раніше в американському штаті Колорадо на будівельному майданчику були виявлені останки динозавра — трицератопса.