В Індії масово звільняють айтішників, коди тепер пишуть програми / fotokanal.com

Найбільші IT-компанії Індії масово звільняють айтішників. У 2016 році без роботи залишилися 17 600 співробітників трьох великих компаній. Цього року звільнено вже 56 тисяч чоловік (майже половина від загальної кількості айтішників в Україні).

ІТ-гігант Infosys заявив, що завдяки автоматизації «звільнив» 11 000 своїх співробітників (200 000) від монотонних завдань. Крім цього, в 2016-му компанія найняла 6 000 осіб, тоді як в 2015-му – 17 000. Вперше за час існування компанії кількість працівників зменшилася в порівнянні з попереднім роком. Про це повідомляє Вusinessviews.

Поки що дозволити собі передові програми для автоматичного написання коду та аутсорсингу бізнес-процесів можуть тільки найбільш великі компанії. Але скоро це стане доступніше, і тоді його зможуть купити і гравці поменше. Потім цей тренд добереться і до України. Враховуючи швидкість розвитку IT, залишилося не так багато часу.

Відео дня

Читайте такожПрограмісти розповіли, які дані про користувачів збирає додаток ВКонтакте

Коли це станеться, нашим розробникам доведеться перейти на роботу складніше — ту, яку ще не можуть виконувати машини. Але всім точно місця не вистачить, та й не всі зможуть освоїти нові знання. Тому галузь чекають великі скорочення — вчора ти був потрібним спеціалістом з валютних заробітком, а завтра твій код нікому й задарма не потрібен.

"Фейсбук для кодерів", GitHub, вже замислюється про майбутні зміни. Його CEO Кріс Уанстрес (Chris Wanstrath) заявив, що "майбутнє кодинга у відсутності кодинга" і що "програмування полягає не в тому, щоб друкувати, а в тому, щоб думати". У компанії розуміють, що їм доведеться переосмислити свою бізнес-модель — коли написання і перевірка коду стануть доступними кожному, в спеціальному ресурсі для цього не буде сенсу.

"Думай наперед — професія кодера в Україні зараз на підйомі, але навряд чи залишиться там через кілька років. Якщо ти хочеш працювати в IT-сфері, краще зайнятися найбільш перспективними напрямками: штучним інтелектом, великими даними і машинним навчанням. Написати код за тебе зможе і програма, тобі ж потрібно буде знайти проблему і правильно поставити програмі завдання", - пише інтернет-ресурс.