/ Роскомнадзор

За інформацією видання The Guardian, вірус під назвою BlackEnergy кіберзлочинці зазвичай використовують для викрадення даних про кредитні картки клієнтів банків і щоб знімати з них гроші.

BlackEnergy спецслужби Росії вже використали проти систем Грузії під час війни в 2008 році.

Експерти з компанії F-Secure, яка спеціалізується на системах безпеки, говорять, що хакерським вірусом заражені комп'ютери "Укрзалізниці" та Дніпропетровської обласної ради.

Відео дня

На думку експертів, цілком можливо, що російські спецслужби змусили хакерів до співпраці.

Читайте такожРосія стежила за сотнями іноземних компаній через інтернет - ЗМІ

"Раніше вони крали номери кредиток, а тепер у них дещо інший замовник", - припустив експерт F-Secure Шон Салліван.

В компанії ESET, яка теж пропонує програми для захисту комп'ютерів, повідомляють, що жертвам кібератак були розіслані листи зі статтею з The Guardian під заголовком: "Російські посли: далі ми відберемо Каталонію, Венецію, Шотландію і Аляску". Як тільки українські працівники держструктур відкривали документ з цією статтею, на їх комп'ютер попадав вірус, який пересилав дані шпигунові.

Злочинне угруповання з Росії накопичило понад 1,2 млрд унікальних імен і паролів інтернет-користувачів, а також близько 500 млн адрес електронної пошти.

Служба безпеки України заявила, що російські спецслужби здійснюють проти українських громадян інформаційно-технічні атаки для взяття під контроль інформаційно-телекомунікаційних систем і персональних комп'ютерів.

Джерело ГОРДОН