колаж УНІАН, фото Вікіпедія, NASA, ESA, G. Duchene

Космічний те6лескоп "Хаббл" надіслав на Землю новий знімок, на якому зображено світанок зірки, схожої на наше Сонце. Про це йдеться на сторінці NASA в Instagram.

На новому зображенні показано потрійну зоряну систему, розташовану на відстані близько 550 світлових років від нас.

Ці три зірки сяють у порожнині туманності, висвітлюючи навколишні хмари. Вони відомі як HP Tau, HP Tau G2 і HP Tau G3.

Відео дня

HP Tau (у хмарі та на вершині центрального тріо) класифікується як зірка T Тельця. Це молода змінна зірка, яка ще не почала ядерний синтез, але вже починає розвиватися у водневу зірку, схожу на наше Сонце.

Зірки Т Тельця зазвичай молодші за 10 мільйонів років, і їх часто можна виявити в хмарах газу і пилу, з яких вони утворилися. Для довідки, нашому Сонцю 4,6 мільярда років.

За словами вчених, яскравість змінної зірки змінюється з часом. Вони мають як періодичні, так і випадкові коливання яскравості. Випадкові зміни можуть бути спричинені спалахами на поверхні, а періодичні зміни можуть бути пов'язані з обертанням гігантських сонячних плям, що з'являються та зникають з поля зору.

Верхня з трьох зірок у центрі зображення, схожа на наше Сонце / фото NASA, ESA, G. Duchene

Інші новини на космічну тематику

Кілька днів тому астрономи показали величезне і рідкісне радіоколо, яке більше Чумацького Шляху. Швидше за все, воно могло виникнути завдяки зіткненню галактичних груп.

Наразі Марс відчуває найвищий рівень полярної активності за останнє десятиліття. Пік сонячної активності викликав безпрецедентні "полярні сяйва" на червоній планеті.

Вас також можуть зацікавити новини: