Кожен внутрішній шар Землі кидає новий виклик / фото ua.depositphotos.com

Планета Земля нагадує такий собі торт, що складається з багатьох дуже різних шарів. Зараз людство має справу лише з верхнім шаром, а знання про внутрішні шари є суто теоретичними. Але що, якби ми могли зробити свердловину до центру планети? Які екстремальні сили та явища ми побачимо?

Звісно, поки що таке буріння Землі залишається науковою фантастикою, але вчені мають певні уявлення про те, що може статися, на основі досвіду інших бурових проектів. Деталі розповів геофізик-дослідник з Університету Каліфорнії Даг Вілсон виданню Live Science.

Діаметр Землі становить 12 756 кілометрів, тому щоб пробурити планету наскрізь, знадобиться гігантський бур і десятиліття роботи. Першим шаром на шляху бура буде земна кора, товщина якої становить приблизно 100 км. І першим викликом стає тиск породи, який зростає на одну "атмосферу" через кожні три метри.

Відео дня

Найглибшою дірою, створеною людиною, є Кольська надглибока свердловина в Росії, глибина якої становить 12,2 км. Її бурили майже 20 років. На її дні тиск породи складає близько 4 тисяч "атмосфер".

Наступний шар після кори – мантія. Її товщина складає близько 2800 км. Це щільна порода, яка визначає рух тектонічних плит на поверхні. Проблемою буріння на такій глибині стає не тільки надзвичайно високий тиск породи, але також її висока температура – 1410 градусів Цельсія. Цього достатньо, щоб плавити сталь, тож свердло має бути з дорогого спеціального сплаву, наприклад титану.

Пройшовши через мантію, бур нарешті досягне ядра Землі на глибині приблизно 2896 км. Просвердлити цей гарячий розплавлений залізо-нікелевий сплав буде особливо важко. Він, ймовірно, розплавив б свердло, якщо не закачати у свердловину охолоджувальну рідину.

Потім, після 5000 км свердло досягне внутрішнього ядра, де тиск настільки інтенсивний, що, попри високу температуру, серцевина з нікелю та заліза залишається твердою. Тиск тут у 350 мільйонів разів вищій, ніж в атмосфері.

Увесь цей час гравітація Землі тягнула б свердло вниз - до ядра. Але у центрі ядра гравітація буде схожа на невагомість. Це тому, що тягова сила маси Землі буде рівною в усіх напрямках.

Якщо ж продовжити свердловину далі – в напрямку протилежного боку планети, то сила тяжіння тягнутиме свердло "вгору" знову до ядра. Тобто тепер буру доведеться працювати ще й проти сили тяжіння.

Інші цікаві матеріали науково-популярної тематики

Як писав УНІАН, горілка "ламає" очікування тим, що не замерзає у морозилці холодильника. Через цю її особливість деякі люди часто зберігають горілку саме там, адже холодною вона п'ється легше. Хімік пояснив, чому ж "вогняна вода" настільки стійка до низьких температур.

Якщо вас цікавить не так хімія, як популярна історія, спробуйте сказати, чому видатний завойовник Олександр Македонський свого часу не загарбав Рим? Не знаєте? Ось вам вичерпна відповідь.

Вас також можуть зацікавити новини: