Горілка не боїться морозу. Принаймні легкого / фото ua.depositphotos.com

Якщо покласти пляшку вина чи пива в морозильну камеру, воно замерзне буквально за кілька годин. Але якщо ви зробите те саме з горілкою, вона не замерзне ніколи. Принаймні, якщо йдеться про стандартну побутову морозилку з не дуже великим "мінусом". 

Через цю особливість досвідчені бармени інколи навмисне зберігають горілку в морозилці, аби у будь-який момент можна було використати її для створення холодних міцних коктейлів з льодом. В США та деяких інших країнах люди в побуті теж часто зберігають горілку саме там, адже холодною вона п'ється легше.

Головний викладач кафедри хімії та біохімії Мерілендського університету у Балтіморі Тара С. Карпентер пояснила Fox News, що ж саме робить горілку такою особливою, що вона не боїться морозу.

Відео дня

Вона зазначила, що більшість сортів горілки має стандартний вміст спирту-етанолу у 40% від загального об’єму. Решту складає вода, цукор та різні ароматизатори і домішки. І якщо вода починає замерзати за температури нижче 0°C, то нормальна температура замерзання спирту набагато нижча і складає -114,1°C.

Але це також не означає, що горілка замерзне лише на на Марсі взимку серед ночі. Нагадаємо, що горілка – це не чистий спирт, а суміш спирту з водою. Тож фактична точка замерзання залежить від співвідношення цих двох рідин у конкретному сорті горілки. 

У випадку зі стандартною 40-градусною горілкою точка її замерзання знаходиться приблизно на рівні -26 градусів за Цельсієм. Міцніші сорти потребують ще нижчої температури, слабші – вищої.

"Коли ми змішуємо етанол і воду разом, ця суміш має власну унікальну температуру замерзання, нижчу, ніж у води, через те, що називається зниженням температури замерзання", — пояснює професор Карпентер. 

Дізнайтеся інші прості відповіді на складні запитання

Як писав УНІАН, на співбесіді щодо працевлаштування зазвичай радять говорити правду, аби не зіпсувати собі репутацію. Але є три ситуації, коли збрехати можна і навіть варто. Що це за ситуації? Відповідаємо!

Також ми розповідали, що навколо теми здорового харчування існує чимало різноманітних міфів, які не мають нічого спільного з реальністю. Медик із Каліфорнії розповіла про п’ять продуктів, які помилково вважаються корисними.

Вас також можуть зацікавити новини: