TikTok збирав MAC-адреси смартфонів на Android / REUTERS

Сервіс коротких відеоповідомлень TikTok збирав унікальні ідентифікатори з мобільних пристроїв, що працюють на Android, в обхід заходів захисту конфіденційності, встановлених Google.

Це дозволяло додатку відстежувати користувачів, які перебували в Мережі, передає РБК з посиланням на The Wall Street Journal.

"Ця тактика, яка, за словами експертів з безпеки мобільних телефонів, була прихована за допомогою незвичайного додаткового рівня шифрування, схоже, порушила політику Google, що обмежує способи відстеження людей додатками, і не була розкрита користувачам TikTok", - йдеться в публікації.

Відео дня

Читайте такожInstagram запустив конкурента TikTok

Як відзначає WSJ, TikTok припинив подібну практику в листопаді минулого року.

За інформацією видання, додаток ухилявся від дотримання угоди про захист особистої інформації в пристроях із Android, щоб збирати так звані MAC-адреси (найчастіше використовуються в рекламних цілях).

Представники TikTok, які раніше заявляли про те, що додаток збирає менше особистих даних, ніж американські компанії, такі як Facebook і Google, повідомили, що компанія "прихильна захисту конфіденційності та безпеки спільноти TikTok". "Як і наші колеги, ми постійно оновлюємо наш додаток, щоб не відставати від проблем безпеки, що виникають", - відзначили в TikTok. Там додали, що "поточна версія TikTok не збирає MAC-адреси".

Представник Google сказав, що компанія вивчає висновки WSJ, і відмовився коментувати лазівку, що дозволяє деяким додаткам збирати MAC-адреси.

Скандал навколо TikTok: хронологія подій

  • 10 серпня 2020 року в ЦРУ заявили, що мережа TikTok не передавала дані своїх користувачів Китаю
  • 2 серпня 2020 року американська компанія Microsoft припинила переговори про купівлю китайської соціальної мережі TikTok.
  • 31 липня видання New York Times повідомило, що американський технологічний гігант Microsoft веде переговори про придбання TikTok.
  • В цей же день президент США Дональд Трамп заявив, що його адміністрація розглядає можливість заборони китайської соцмережі TikTok. Зазначалося, що китайська компанія представляє загрозу національній безпеці США.
  • Американські законодавці висловлювали побоювання з приводу того, що TikTok обробляє дані користувачів. Зокрема, їх турбували китайські закони, які зобов'язують місцеві компанії співпрацювати з розвідувальними службами КНР.
  • 11 липня 2020 американський технологічний гігант Amazon попросив своїх співробітників видалити з усіх пристроїв китайський додаток TikTok.
  • 17 липня 2020 року з'явилася інформація про те, що компанія Facebook може запустити свій аналог TikTok у США і ще 50 країнах.
  • В той же день, 17 липня 2020 року стало відомо про те, що США можуть внести в "чорний список" материнську компанію TikTok.
  • На початку липня 2020 року державний секретар США Майк Помпео попередив про можливість заборони TikTok і ще цілої низки китайських програм.
  • MAC-адреса - це ідентифікатор користувача, який розпізнає рекламний майданчик. Він є у кожного пристрою. MAC-адреса потрібна для того, щоб по ньому розпізнати в Мережі певний пристрій, з якого користувач може зайти в інтернет по Wi-Fi з'єднанню. Це, своєю чергою, використовується для того, щоб налаштувати таргетинг на певний список MAC-адрес.