фото Event Horizon Telescope

Чорні діри можна використовувати як генератори енергії. Таке твердження висунули вчені після успішного проведення експерименту, покликаного довести теорію про те, що такі надзвичайно масивні космічні об'єкти можуть виробляти енергію в ході "надзвичайно дивної фізики".

Як пише The Independent, дослідники зі Школи фізики й астрономії Університету Глазго підтвердили роботу Роджера Пенроуза за 1969 рік. Тоді британський фізик допустив, що енергія може бути створена шляхом занурення об'єктів, таких як ракета, в чорну діру й розділення їх на двоє. Потім повертаючи назад одну з половин, можна отримати додаткову енергію в процесі віддачі через обертання чорної діри.

Читайте такожВчені виявили сліди потужного вибуху в центрі Чумацького шляху, який затьмарив усі зірки

Відео дня

Пенроуз допускав, що цю енергію можна зберегти й використовувати для того, щоб живити цілі світи. Однак, експериментального його теорію перевірити було неможливо. Тож він допускав, що з інженерної точки зору це могли б зробити хіба що дуже розвинені позаземні цивілізації. В 1971 році фізик Яків Зелдович допустив, що теорію Пенроуза можна перевірити за допомогою викривлених світлових хвиль, проектованих на поверхню, що обертається. Однак, для цього поверхня повинна була б робити щонайменше мільярд обертів на секунду. Таке навіть зараз зробити навряд чи вдасться.

Нарешті вчені з Глазго знайшли спосіб продемонструвати ефект Пенроуза за допомогою звукових хвиль, які досягають поверхні, що обертається, значно повільніше. Використовуючи коло динаміків, вчені послали звукову хвилю в бік пінопластового диску, який обертався. До тилової сторони були прикріплені два мікрофони, які фіксували, коли звукові хвилі проходять через диск. В такий момент тон підвищувався на 30%. Це явище називають обертальним ефектом Допплера.

"Лінійна версія ефекту Допплера всім відома. Феномен можна спостерігати, коли звучить сирена швидкої, наприклад. І здається, що її тон підвищується з наближенням машини до слухача. Це відбувається тому, що звукові хвилі доходять до слухача значно частіше, коли машина близько. Обертальний ефект Допплера схожий, але відбувається в круговому просторі. Якщо поверхня обертається досить швидко, частота може поводитися дуже дивно. Вона може змінити полярність з позитивної на негативну, а в ході цього процесу відібрати трохи енергії в обертальної поверхні", - пояснила співавтор експерименту Маріон Кромб.

Читайте такожАстрономи знайшли "загадковий об'єкт" в космосі, який може відкрити таємницю чорних дір

Під час експерименту вчені виявили, що тон звукової хвилі зіштовхнувся з диском і опустився настільки низько, що людське вухо було не здатне його почути. Але після проходження через диск звукова хвиля була посилена на 30% у порівнянні з початковим станом. На думку вчених, це доводить, що теорія Пенроуза вірна. І подібний ефект можна досягти і у випадку чорних дір.