Тату впливають на здатність людини регулювати температуру / Фото УНІАН

Вчені в ході експериментів з'ясували, що татуювання порушують роботу екринових залоз шкіри, що знижують потовиділення. Це може призводити до ослаблення здатності організму до терморегуляції.

Випаровування поту є одним з ключових механізмів регуляції температури у людей, повідомляється в статті, опублікованій в Journal of Applied Physiology.

Читайте також"Нова ера" тату: вчені винайшли смарт-татуювання, які моніторять стан організму і попереджають про хвороби (відео)

Відео дня

Піт виділяють екринові залози, кількість яких по всьому тілу досягає кількох сотень на кожен квадратний сантиметр шкіри.

Скотт Девіс і його колеги з Південного методистського університету вивчили стан шкіри і потових залоз у групи добровольців з татуюваннями площею не менше 5,6 кв. см на плечі або передпліччі. Піддослідних одягали в спеціальний костюм з трубками, через які прокачували гарячу воду протягом як мінімум півгодини, щоб викликати якомога більш активне потовиділення. При цьому автори оцінювали кількість поту і температуру ділянок шкіри, покритих татуюваннями, а також без них.

Виявилося, що екринові залози на всіх ділянках шкіри реагували на спеку синхронно і одночасно починали виділяти піт. Управління ними проводиться через волокна симпатичної нервової системи, і, схоже, що нанесення татуювання не спричиняє на них серйозного впливу. Але виділення поту на цих ділянках набагато слабкіше, що може говорити про їх пошкодження.

Порушення роботи екринових залоз негативно позначається на терморегуляції організму. Однак, автори відзначають, що людям з татуюваннями помірних розмірів турбуватися нема про що. Але розмір малюнка безпосередньо впливає на потовиділення і терморегуляцію.

Читайте інші новини на тему: