Археологи розповіли про дивовижне відкриття / фото Лондонського археологічного музею

Археологи у Лондоні зробили "виключно важливе" відкриття цільного дерев'яного похоронного ложа. Це перша подібна знахідка на території Великобританії і експерти вже назвали її "безпрецедентною".

Прекрасно збережене ліжко розкопали на місці колишнього римського кладовища в самому центрі Лондона, пише The Guardian. Похоронне ліжко виготовлене з високоякісного дуба і має різьблені ніжки і шарніри, закріплені невеликими дерев'яними кілочками. Його зібрали перед тим, як покласти чоловіка у віці від 20 до 30 років.

За словами фахівця з артефактів лондонського археологічного музею Майкла Маршалла, на місці знахідки є безліч інших артефактів, які ще належить вивчити. Розкопки тривають.

Відео дня

"Ліжко стало повною несподіванкою, тому що ми ніколи раніше не бачили нічого подібного", - сказав Маршалл.

Він розповів, що хоча є повідомлення про те, що людей несли на ліжках під час похорону, але насправді вченим не було точно відомо, що це не вигадка. "Ми взагалі не знали, що людей ховали на таких римських похоронних ліжках. Це те, чому раніше не було знайдено підтвердження в Британії", - пояснив фахівець.

Жодного іншого похоронного інвентарю в похованні не було виявлено, але це майже напевно була людина високого статусу, сказав Маршалл. "Це неймовірно добре зроблений предмет меблів. Це справжня столярна робота, а не щось, збите воєдино. Це один з найвишуканіших предметів меблів, коли-небудь знайдених в Римській Британії", - поділився подробицями археолог.

На місці поховання знайдено особисті предмети, включаючи намистини, скляну пляшку та прикрашену лампу, яка, як вважають, датується найдавнішим періодом римської окупації між 43 і 80 роками нашої ери.

"В результаті аналізу цих поховань починають проявлятися дійсно вельми тонкі процеси того, як люди оплакували своїх померлих", - зазначив учений.

Інші археологічні знахідки

Восени 2023 року археологи знайшли давньоєгипетську гробницю, в якій було вино 5000-річної витримки. Вчені допустили, що гробниця належала давно забутій жінці-фараону з першої династії.

Археолог в Єгипті виявили гробницю, вік якої, як вважають вчені, перевищує 4000 років.

Вас також можуть зацікавити новини: