Наслідком перевищення влади та службових повноважень стали масові жертв серед мітингувальників / фото УНІАН

Печерським райсудом міста Києва надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно екс-заступника начальника Головного управління — начальника міліції громадської безпеки ГУ МВС України в місті Києві Петра Федчука.

Про це повідомляє Відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Як зазначається, у середу, 4 квітня 2018 року, Печерським районним судом міста Києва задоволено клопотання слідчих Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою Федчука в організації у складі організованої злочинної групи перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів з метою перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій.

Відео дня

У повідомленні зазначається, що наслідком стали масові жертв серед мітингувальників, тобто йдеться про «тяжкі наслідки», організацію умисних вбивств та замахів на умисні вбивства учасників масових акцій протесту в центральній частині міста Києва у період з 18 по 20 лютого 2014 року та терористичного акту 20 лютого на вулиці Інститутській у м. Києві за ознаками злочинів, передбачених за ч. 3 ст. 28, ст. 340, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст.365, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, п. 1, 5, 12 ч. 2 ст.115, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст.28, ч. 2 ст. 15, п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 258 КК України.

Читайте такожЕкс-охоронець Саакашвілі бачив людей, які розстрілювали активістів і силовиків на Майдані – адвокат

У ГПУ нагадують, що спеціальне досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні на підставі рішення суду вже здійснюється відносно інших колишніх високопосадовців (членів організованої злочинної групи) - колишніх президента України Віктора Януковича, голови Служби безпеки України Олександра Якименка, його першого заступника Володимира Тоцького та заступника Міністра внутрішніх справ України Віктора Ратушняка.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган заявила, що Печерський районний суд м. Києва дозволив провести спеціальне досудове розслідування щодо колишнього президента України Віктора Януковича, екс-голови Служби безпеки України Олександра Якименка та колишнього першого заступника голови СБУ Тоцького у справі Євромайдану. За її словами, йдеться про події у Києві 18-20 лютого 2014 року. Щодо ще трьох фігурантів даного кримінального провадження – Віталія Захарченка, Віктора Ратушняка та Петра Федчука - клопотання прокурорів про заочне досудове розслідування розглядатимуться найближчим часом, зазначила Сарган.

12 лютого прокурор Генеральної прокуратури Олексій Донський, відповідаючи на запитання журналістів про строки проведення за спеціальною процедурою досудового розслідування у кримінальному провадженні, у якому Янукович є підозрюваним в організації розгону та розстрілу учасників Майдану, заявив, що у слідчих ГПУ є достатня доказова база для скерування до суду кримінального провадження за обвинуваченням колишнього президента України.