Ілюстрація REUTERS

Українці, які працюють за кордоном, представляють специфічну групу, яка піддається високому ризику розпаду сімей, втрати зв'язку між батьками і дітьми, розвитку психологічних проблем.

Про це в ефірі 24 каналу повідомила науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

За словами Ткаченко, причина в ослабленні зв'язків усередині сімей трудових мігрантів – це рідкісна можливість побачитися. Мігранти за кордоном працюють понаднормово і часто без вихідних. Крім того, дорога додому для них залишається дорогим задоволенням.

Відео дня

"Дуже дорого коштує сама дорога. Тобто люди можуть не бачитися роками. І, звичайно, що це врешті-решт так чи інакше таки перетворюється на дистанційний шлюб і зв'язки, звичайно, слабшають", – заявила експерт.

Читайте такожПсихолог розповіла, чому українським заробітчанам важко адоптуватися закордоном

За словами Ткаченко, батьки, які працюють, починають відчувати провину перед дітьми, що накладає певний відбиток на поведінку людей.

До психологічних проблем призводить також перебування у середовищі забезпечених громадян в позиції працівника, який отримує менші гроші, але водночас важко працює.

"Коли ти живеш довгий час у багатій країні і маєш дуже важко працювати, дуже важко заробляти свої гроші, і розумієш, що тобі платять набагато менше, ніж місцевим жителям ... то, звичайно, це призводить до певних психологічних проблем. Я вже не кажу про те, що цей напружений режим роботи, дуже мало відпочинку, і всіляко люди намагаються заощадити на всьому: на харчуванні, на проживанні, тобто дуже часто вони живуть, м'яко кажучи, не у зовсім комфортних умовах. По суті, це щось на зразок гуртожитку, у переповнених кімнатах без належної навіть санітарії", – розповіла співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.