Стало відомо, скільки буде заробляти експерти з відбору суддів в Антикорупційний суд / Фото УНІАН

Міжнародним експертам, які проводитимуть відбір кандидатур на посади суддів Антикорупційного суду, пропонується платити близько 7 тисяч доларів на місяць.

Читайте такожМВФ назвавши критично важливі умови для отримання чергового траншу

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив директор Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе, який брав участь в розробці законопроекту про антикорупційний суд.

Відео дня

Він повідомив, що за ініціативи президента України «у міжнародних експертів буде зарплата за цю роботу».

На питання, про яку суму йдеться, Вашадзе відповів: «У них буде добрий оклад, добра зарплата. Наскільки я порахував, це виходить приблизно 7 тисяч доларів на місяць, будуть оплачені перельоти та проживання».

Відповідаючи на питання, чи будуть використані на це кошти міжнародних організацій чи оплата здійснюватиметься з бюджету України, він відповів: «Якщо Україна хоче реально створити незалежний суд, то не міжнародні організації мають оплачувати, а реально сама Україна має оплачувати».

Він також повідомив, що на робочій групі з підготовки законопроекту домовлено, що всі справи, які веде Національне антикорупційне бюро України, розглядатиме Антикорупційний суд. Також, за його словами, «справи, які зараз вже розглядаються в судах, не переноситимуться до Антикорупційного суду, аби із самого початку не завантажити його старими справами так, щоб вони не змогли нормально працювати».

Експерт також повідомив, що в разі підозри суддів Антикорупційного суду в корупції розслідування здійснюватиме Державне бюро розслідувань.

На уточнююче питання, коли може запрацювати Антикорупційний суд у разі ухвалення закону вже на цьому тижні, Вашадзе відповів: «Думаю, що максимум запрацює за рік. Але якщо ефективно й інтенсивно працювати, то думаю, що на початку наступного року суд може реально почати роботу».

Як повідомляв УНІАН, 1 березня 2018 року Верховна Рада в першому читанні ухвалила проект закону «Про Вищий антикорупційний суд» (№7440), внесений президентом України Петром Порошенком.

Ключовою претензією міжнародних партнерів України і громадських організацій до законопроекту, внесеного президентом, є обмеження ролі міжнародних експертів у рекомендаційній функції в процесі відбору та призначення суддів. На думку міжнародних партнерів, включаючи Міжнародний валютний фонд, повноцінна роль міжнародних експертів у призначенні суддів є запорукою незалежності Антикорупційного суду і його здатності ефективно виконувати свої функції.

Створення Антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії є однією з умов продовження співпраці України і МВФ, необхідної для погашення країною зовнішніх боргів найближчими роками. На думку експерта Atlantic Council економіста Андерса Аслунда, припинення співпраці України і МВФ призведе до значної девальвації гривні.

Згідно з дослідженням Американської торгової палати, понад 90% її членів зіткнулися з корупцією в Україні в 2017 році, а суди, на думку представників компаній - членів палати, є одними з найбільш корумпованих інститутів у країні.

17 травня директор департаменту комунікацій МВФ Джеррі Райс на брифінгу у Вашингтоні заявив, що ухвалення закону про Антикорупційний суд із поправками, які забезпечать його повну відповідність рекомендаціям Венеціанської комісії, є критично важливим для продовження кредитування України з боку фонду.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій прогнозує в четвер, 24 травня, ухвалення закону про Антикорупційний суд.