Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилась Пресвята Діва Марія / wikipedia.org

Сьогодні, 22 грудня, православні та греко-католики святкують день зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Пропонуємо згадати, хто така свята Анна, як відзначають цей день сьогодні та головні традиції й прикмети, пов’язанні з нею.

В народі здавна говорили, що саме ця ніч є найдовшою, спостерігали за природними явищами і намагалися, використовуючи прикмети, передбачити, яка погода буде на Новий рік. З давніх часів день зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці особливо шанувався серед вагітних жінок.

Що відомо про святу Анну

Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою дочкою священика Матфана з Віфлеєму. Вона вийшла заміж за святого Іоакима, але довгий час Свята Анна була безплідною. У розпачі Іоаким подався у пустелю і там 40 днів постився, плакав і молився, щоб Бог подарував йому на щастя дитину, молилася й Анна. Незабаром явився їй Архангел Гавриїл і сказав, що зачне вона дочку Марію, через котру буде дароване спасіння усьому світу і яку благословлятиме весь рід людський. Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилась Пресвята Діва Марія.

Відео дня

Читайте такожСвято наближається: найцікавіші місця у Києві, які варто відвідати на Новий рік (відео)

Цікаво, що більшість ікон, присвячених цьому дню, зображають Пресвяту Діву, яка топче голову змії. Внизу ікони святі Іоаким і Анна зображуються зазвичай з молитовно піднятими доверху руками і очима, які споглядають Божу Матір, що ніби парить у повітрі з розпростертими долонями. Під Її стопами зображений шар, обвитий змієм, що означає диявола.

Свята Анна навчає читанню Діву Марію ( Мурільйо, 1655) / wikipedia.org

Традиції та звичаї до дня святої Анни

У давнину свято називали «народинами сонця», адже на 22 грудня припадає зимове сонцестояння - це найкоротший день року. Існує така приповідка: "У день Анни світловий день додається на горобиний крок".

В давнину був звичай давати 24 срібняки дзвонареві, який сповіщав про народження сонця, а за те, що оголошував «повернення сонця на зиму», змушували добу відсидіти у в’язниці. Згідно з народним віруванням, літо зустрічається із зимою двічі на рік - на Стрітення та в день святої Анни. Також свято особливо шанувалося вагітними жінками, яким протягом дня заборонялося братися за будь-яку роботу. До речі, на Закарпатті цього дня дівчата, в яких часто боліла голова, не пряли.

Читайте такожУ Ватикані презентували книгу про Блаженнійшого Йосифа Сліпого

Саме на День Анни дівчата разом узгоджували, як будуть святкуватися різдвяні свята. Також вони обирали «отаманшу», яка організовувала дівочі збори і керувала громадськими справами. На такі сходки пускали тільки дівчат, які вміли вишивати, шити та прясти, які не лінувалися – їх і пускали на вечорниці.

На Анни, крім узгодження святкувань, виготовляли різдвяні прикраси — «павуків» та «їжаків» з соломи. Жінки ж в цей день починали білити та прибирати оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

Виховання Марії (Рубенс, 1630—1635) / wikipedia.org

Народні прикмети на День святої Анни

Якщо йде дощ - вся весна буде дощовою;

Після Анни сонце повертає на літо, а зима — на мороз;

Тихий і безвітряний день - на врожай садовини;

Яка Анна до полудня, така зима до кінця грудня;

Казала Анна, що надія марна;

Ясне сонце — на Новий рік буде сильний мороз, якщо хмарно, на деревах іній — під Новий рік буде відлига;

Яка Анна до ніченьки, така зима до весноньки.

На Буковині вважали, що на день святої Анни починається рік, тому і говорили: «На Ганьки сідай в санки», "Анна зиму зрушила". Також існує ряд спостережень, пов'язаних із бджільництвом: «Починають бджоли мед їсти», «Ходять у погріб до бджіл, щоб добре роїлись». Пасічники заходили до омшаника, де зберігалися вулики, і зверталися з молитвою до Господа, щоб зачинався білий і жовтий віск і, звичайно, густий мед.

Анна і Марія, Афон, 1893 рік / wikipedia.org