В Україні з'явилася єдина ПЦУ / фото УНІАН

Приїзд екс-директора ЦРУ Джека Девайна був пов'язаний із завершенням процесу створення Православної Церкви України і свідчить про важливу роль і підтримку США в питанні надання Томосу.

Таку думку висловила політолог Катерина Одарченко коментуючи факт особистого спілкування по телефону Державного секретаря США Майка Помпео з Предстоятелем Православної церкви митрополитом Епіфанієм.

При цьому Катерина Одарченко зазначає, що Держдеп на рівні Держсекретаря ніколи не був помічений в коментуванні яких-небудь церковних тем, що є екстраординарною подією.

Відео дня

Аналізуючи ситуацію, пов'язану з приїздом Джека Девайна Катерина Одарченко звертає увагу на факт нагородження патріархом Філаретом екс-директора ЦРУ орденом Андрія Первозванного «за внесок у створення української автокефальної церкви». При цьому, на думку політолога, вельми примітно, що за цими процесами стоїть фігура добре відомого в Україні народного депутата багатьох скликань Богдана Губського. Саме від його фонду «Україна – 21 століття», було направлено подання Філарету про нагородження Девайна орденом. А якщо згадати, що Губський довгий час був представником українського парламенту з міжпарламентських зв'язків з Конгресом США, пазл мозаїки в загальній картині знаходить на своє місце.

Аналізуючи подальші події Катерина Одарченко звертає увагу на низку ключових моментів. По-перше - нагородження Девайна сталося перед Об'єднавчим собором, на якому, не дивлячись на всі хитросплетіння інтриг саме патріарх Філарет задавав тон подій і саме його кандидатура була обрана головою ПЦУ.

По-друге – після обрання митрополита ПЦУ Епіфанія, практично моментальний був дзвінок від Помпео. Так, що цілком очевидно, що Собор не був би успішним без підтримки американських друзів – сприяння непомітного, але досить ефективного.

А в особі Джека Девайна Україна отримала потужного американського лобіста, а його приїзд був презентацією не стільки книги, скільки формою публічної легалізації неформального статусу самого Девайна.

Говорячи про роль Богдана Губського політичний експерт робить припущення, що, по всій вірогідності, оскільки за словами екс-директора ЦРУ саме від нього він отримує найактуальнішу і об'єктивну інформацію про Україну, Губський є неофіційним партнером для американців у налагодженні альтернативних контактів із українським істеблішментом та формуванні думки про те, що відбувається в Україні.