У Києво-Печерській лаврі була проведена інвентаризація / фото УНІАН

Вісім ікон, дерев’яну чашу та хрест не знайшли під час інвентаризації цінностей у Києво-Печерській лаврі.

Про це розповів заступник голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, колишній член громадської ради при Міністерстві культури Богдан Кожушко у коментарі "Радіо Свобода".

"Відсутні вісім ікон. Всі ікони 19-го століття. Відсутній також дерев’яний потир (чаша – ред.) і хрест", – розповів Кожушко, посилаючись на список інвентаризації.

Він уточнив, що не володіє інформацією про вартість зниклих речей.

"В тому списку, що мені надали, немає оцінки вартості зниклих речей", – сказав Кожушко.

Читайте такожНа Житомирщині перша громада колишньої УПЦ МП перейшла до ПЦУ

А голова cинодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент (Вечеря) в ефірі "Радіо Свобода" заявив, що не існує жодного офіційного документу, який підтверджував би наявність у Мінкульту претензій до Києво-Печерської лаври з приводу зникнення церковних цінностей.

8 січня міністр культури Євген Нищук розповів, що інвентаризація в Києво-Печерській лаврі виявила зникнення кількох цінних ікон – але втрати могли статися "ще до 2003 року".

9 січня речниця Міністерства культури Юлія Даценко заявила, що ревізія міністерства перевірила наявність та стан цінностей в Києво-Печерській лаврі та не змогла встановити місцеперебування десяти предметів, які становлять культурну цінність. Заява про зникнення цінностей направлена в правоохоронні органи.

Києво-Печерський монастир був заснований у 1051 року. Лавра внесена до світової спадщини ЮНЕСКО. Наразі вона підконтрольна Українській православній церкві (Московського патріархату).