Порошенко закликав парафіян колишньої УПЦ МП визначитися із церквою / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко закликав парафіян колишньої УПЦ МП визначитися, чи хочуть вони ходити до церкви, в якій моляться за владу та військо Росії, яке вбиває українців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час подячного молебню за отримання томосу про автокефалію та утворення Православної церкви України в кафедральному соборі Святої Трійці у Луцьку.

Читайте такожНа Дніпропетровщині перша парафія колишньої УПЦ МП приєдналася до Православної церкви України

Відео дня

"Якщо вам дійсно щось не так, коли ви ходите до церкви, коли службу Божу починають з молитвою за (предстоятеля РПЦ) Кирила, і вам важко, то не ходіть туди. Якщо в цій церкві моляться за російську владу і за російське військо, яке вбиває українців, прийміть для себе рішення", - закликав президент.

За його словами, водночас в Україні церква має бути відділена від держави, особливо від іноземної держави, "коли з-за кордону церква отримує інструкції та створює "п’яту колону".

"Зараз відбувається процес державотворення, ми з вами творимо нову незалежну Українську державу", - наголосив Порошенко.

Він підкреслив, що ПЦУ є основою духовної незалежності України.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі Святого Георгія у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.