Епіфаній упевненний, що ПЦУ є справжньою автокефальною православною церквою / фото УНІАН

Православна церква України не підпорядкована Константинопольському патріархату.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив предстоятель Православної церкви України митрополит Київського і всієї України Епіфаній під час церемонії відкриття пам’ятника митрополиту Василю Липківському у Черкасах.

«Ми і надалі будемо трудитися, щоб об’єднати всіх православних християн навколо Київського престолу, навколо нашого духовного центру – столиці міста Києва», - заявив він.

Відео дня

За його словами томос засвідчує, що ПЦУ є справжньою автокефальною православною церквою.

Читайте такожЕпіфаній розповів, коли може відбутися його зведення на Київський престол

«Ті наші супротивники, які говорять про те, що ми не маємо справжньої автокефалії, ми підпорядковані Константинополю - це неправда. Цей документ, томос, чітко свідчить, що ми є незалежною, автокефальною святішою церквою України. Згідно із томосом ми посідаємо почесне 15 місце серед інших помісних православних церков», - підкреслив митрополит Київський.

Епіфаній висловив впевненість, що в «скорому часі ми отримаємо визнання і від наших сестер – церков, які визнають цей акт Вселенського патріарха Варфоломія про визнання автокефального статусу Української церкви».

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.