Труба переклав відповідальність на уряд та Верховну Раду / фото УНІАН

Голова Державного бюро розслідувань Роман Труба зняв з себе відповідальність за бездіяльність щодо створення та формування складу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії, яка має притягати до дисциплінарної відповідальності працівників бюро.

Про це він повідомив на брифінгу, передають Українські Новини.

На брифінгу, що відбувся сьогодні, 29 січня, голова Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба відповідаючи на питання, чому до цих пір у відомстві не створено Дисциплінарну комісію, заявив, що це не входить до його компетенції, та переклав відповідальність на уряд та Верховну Раду.

Відео дня

За його словами, Дисциплінарна комісія має працювати на основі Положення, а воно ще не прийнято, адже Кабінет міністрів досі не затвердив Типове положення про Дисциплінарну комісію центрального органу виконавчої влади.

«Я звернувся до Кабінету міністрів з питанням, чи можу я розробити Положення у відсутності затвердженого Типового положення, на що отримав відповідь – «ні». Тому звернувся до Уряду з проханням прискорити його розробку та затвердження», - заявив Роман Труба.

Голова ДБР також поскаржився, що не може сформувати підрозділ внутрішнього контролю, яке має запобігати вчиненню правопорушень працівниками ДБР та здійснювати контроль за дотриманням ними правил етичної поведінки, а також перевіряти їх на доброчесність.

Він зауважив, що для цього необхідно щоб Верховна Рада України прийняла зміни до закону «Про Державне бюро розслідувань».

"Українські Новини" направили запити до Кабінету Міністрів, а також Верховної Ради з проханням надати інформацію, чи прийнято положення про КДК, якщо ні, то чому, а також чи приймались зміни до законодавства щодо врегулювання контролю за діяльністю працівників ДБР.

В грудні минулого року ЗМІ повідомляли про те, що відсутність Дисциплінарної комісії при ДБР порушує конституційні права громадян на захист своїх прав та інтересів, адже не існує механізму подачі скарг щодо незаконних дій посадових та службових осіб Держбюро.

При цьому члени Ради громадського контролю наголошували, що саме Труба мав затвердити Положення про Контрольно-дисциплінарну комісію та її склад.