В ПЦУ пояснили, чому Філарет не пішов на інтронізацію Епіфанія / Фото УНИАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет через погіршення стану здоров’я не взяв участі в церемонії інтронізації митрополита Київського і всієї України Епіфанія, предстоятеля Православної церкви України у Софійському соборі в Києві.

Читайте такожВ ПЦУ назвали причину відсутності Філарета на форумі Порошенка

Про це в ефірі одного з українських інформаційних телеканалів повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря).

Відео дня

«Святіший патріарх Філарет, який є нашим найстаршим ієрархом, нашим старцем-патріархом, не присутній на цьому богослужінні. На жаль, лікарі категорично заборонили йому у зв’язку із погіршенням стану здоров’я, у зв’язку із підвищення тиску перебувати поза лікарнею», - зазначив архієпископ.

Владика Євстратій відзначив, що патріарх Філарет перебуває під постійним наглядом лікарів, він передав своє письмове вітання, яке буде зачитано наприкінці богослужіння.

«В цьому вітанні він вітає блаженнішого митрополита Епіфанія і говорить про ті обов’язки, які лягають на предстоятеля Української церкви», - додав він.

Архієпископ побажав патріарху Філарету одужання і міцних сил, «бо він є лідером для мільйонів українських православних».

Як повідомляв УНІАН, у соборі Святої Софії Київської під час божественної літургій відбулась церемонія інтронізації (входження на престол) предстоятеля Православної церкви України (ПЦУ), митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Довідка УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.