Філарет написав Епіфанію листа / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що в день входження на престол (інтронізації) предстоятеля ПЦУ, митрополита Київського та всієї України Епіфанія здійснилася мрія багатьох поколінь православних українців мати свою єдину і визнану автокефальну церкву.

Як передає кореспондент УНІАН, лист від патріарха був зачитаний під час божественної літургії, в ході якої відбулась інтронізація Епіфанія у Софійському соборі в Києві.

Читайте такожЕпіфаній розповів, завдяки кому стала можливою його інтронізація

Відео дня

«Дорогий владико Епіфаній, митрополит Київський і всієї України, на жаль, через заборону лікарів у зв’язку зі станом здоров’я, я не можу в цей урочистий день бути разом з вами. Але цим письмовим поздоровленням хочу найперше висловити свою велику радість, адже вас на соборі у Святій Софії 15 грудня 2018 року було обрано предстоятелем помісної автокефальної Української православної церкви. Сьогодні відбулася ваша інтронізація. Здійснилася мрія багатьох поколінь православних українців мати свою єдину і визнану автокефальну церкву», - заявив він.

«Київський патріархат, з яким об’єдналася Українська православна автокефальна церква і частина Української православної церкви Московського патріархату утворили єдину вже церкву, яка отримала від Вселенського патріарха Варфоломія Томос про автокефалію та була внесена до диптиху помісних церков», - нагадав він, подякувавши Вселенському патріарху Варфоломію за його рішучість.

Філарет привітав Епіфанія з інтронізацією, а також 40-річчям та побажав мудрості, сил, міцного здоров’я та Божої допомоги «у звершенні важкого і відповідального предстоятельського служіння – зовні в ньому бачать почесті, але насправді це — важкий тягар, хрест, нести який можливо з допомогою Божою та за підтримки повноти помісної церкви».

За словами патріарха ПЦУ покликала Епіфанія на служіння предстоятелем у молодому віці. «У своєму служінні на різних посадах у Київському патріархаті ви показали, що здатні віддано і успішно працювати на благо церкви», - розповів він.

Філарет зауважив, що ПЦУ ще не стала єдиною.

«Вам, разом з єпископатом і духовенством та всіма вірними належить не лише зміцнювати внутрішню єдність, але й зробити все для того, щоб до Української церкви ввійшли і ті православні, які поки що лишаються в підлеглості іншому патріархату. Це складне завдання. Але, як на початку боротьби за автокефалію, я був один із небагатьох, хто вірив у її успіх. Так і зараз я переконаний, що помісна Українська православна церква у майбутньому об'єднає всіх православних в Україні», - заявив він.

«І тоді, як одна з найбільших українських православних церков у світовому православ’ї Українська церква буде піднесена до стану патріархату», - резюмував почесний патріарх.

Як повідомляв УНІАН, 3 лютого у Соборі Святої Софії Київської під час божественної літургій відбулась церемонія інтронізації (входження на престол) предстоятеля Православної церкви України (ПЦУ), митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

У свою чергу Філарет, через погіршення стану здоров’я і заборону медиків перебувати поза лікарнею, не взяв участі в церемонії

Довідка УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.