Іспанія відмовляється реєструвати дітей, народжених від сурогатних матерів / Фото: Euronews

Консульство Іспанії в Києві оголосило, що не буде реєструвати дітей, які народилися в Україні від сурогатних матерів в іспанських батьків. Іспанська влада дозволила зареєструвати лише 39 вже народжених немовлят.

Проблема в тому, що діти, які народилися в Україні від сурогатних матерів не є українцями. Якщо їх не зареєструє влада Іспанії, вони можуть залишитися без громадянства, пише Euronews.

Читайте такожЖурналісти розповіли, як працює бізнес сурогатного материнства в Україні (відео)

Відео дня

Уряд Іспанії вже не вперше бореться з батьками, які приїжджають до України в пошуках сурогатної матері для своєї дитини. У серпні 2018 року близько 60 сімей не могли виїхати з території України протягом 10 тижнів: спроби вивезти дітей з країни блокувалися через підозру в торгівлі людьми і несумлінних діях медичних працівників.

У багатьох європейських країнах, зокрема в Іспанії, Італії, Франції та Німеччини, заборонені будь-які форми сурогатного материнства.

В Україні не існує жодних законодавчих бар'єрів для сурогатного материнства, крім того, що пара повинна бути гетеросексуальною, тому ця країна стала популярним напрямком для тих, хто сподівається стати батьками.

"Бажання стати батьком і право на свободу не означають право мати дітей" - проголошує іспанська організація проти сурогатного материнства No somos vasijas ("ми не ємність"). Члени цієї організації стверджують, що сурогатне материнство – це взяття в оренду жіночого тіла, що є порушенням прав людини.

"Сурогатне материнство має добре винагороджуватися і схвалюватися суспільством", - говорить Альварес. Вона стверджує, що ніколи б не попросила іншу жінку зробити це, тому що розуміє, з якою самопожертвою і фізичними навантаженнями це пов'язано.