СБУ

Правоохоронними органами розкрита корупційна схема на діалізному ринку, через яку тисячі українців не могли вчасно отримати допомогу, а ціни на ліки штучно завищувалися.

Тільки у Вінниці це призвело до розкрадання бюджетних коштів на 7 млн грн., повідомляє Обозреватель за інформацією "Українські новини".

Після проведення співробітниками СБУ розслідування виявлено розкрадання бюджетних коштів у медичній сфері на суму близько семи мільйонів гривень. Дві фармкомпанії були змушені в кілька разів знизити ціни на діалізні препарати, а кількість смертей від хвороб нирок істотно скоротилася - якщо в 2016 році передчасно померло 152 хворих, то в 2017 цей показник знизився до позначки в 128 осіб. Комерційного директора компанії-постачальника, головного спеціаліста Вінницької лікарні та директора Інституту нефрології Академії наук звинувачують у розкраданні коштів на закупівлю витратних матеріалів для перитонеального діалізу. Справу направлено до суду.

Про це йдеться в сюжеті програми "Надзвичайні новини" на телеканалі ICTV.

Компанії, які "тримають" діалізний ринок України і займалися блокуванням - ТОВ Діавита (представляє американську компанію Baxter) і Лінк-Медітал (реалізують продукцію німецької Fresenius), створили штучний дефіцит на ринку. Крім корупційних дій, в яких їх звинувачують правоохоронці, фармкомпанії блокували поставки діалізних препаратів використовуючи можливості Прозорро. Тільки протягом 2017-2018 років одна з фірм подала 32 скарги і заблокувала торги на 582 дні. Інша відповіла 39-ма скаргами. Загалом торги і відповідно поставки блокувалися протягом 702 днів, що створило проблеми із забезпеченням хворих необхідними препаратами та матеріалами для проведення діалізу.

Нагадаємо, що штучне очищення організму від токсичних речовин і продуктів метаболізму або діаліз - життєво необхідна процедура для пацієнтів із тяжким захворюванням нирок, яку хворі змушені проходити кілька разів на тиждень. Це робиться або з допомогою апарату штучної нирки або процедура здійснюється самостійно вдома з застосуванням методів перитонеального діалізу. В Україні лише за офіційними даними понад 30 000 громадян, які без тривалих процедур очищення крові тричі на тиждень не можуть прожити більше, ніж півтора-два місяці.