Особливою популярністю користується рецепт тушкованої капусти з грибами \ 1000.menu

Скільки корисних і апетитних страв можна приготувати з капусти – салати і рум'яні шніцелі, капястняк, борщі і овочеві супи. Однак універсальне блюдо - тушкована капуста. Її можна готувати в звичайний день в якості закуски з грибами або м'ясом. Також тушкована капуста підійде і тим, хто дотримується посту. Тушкована капуста є низькокалорійним стравою, що дуже важливо для тих, хто дотримуються правильного харчування і стежить за своєю вагою.

Класичний рецепт тушкованої капусти:

Інгредієнти: качан білокачанної капусти, 2 великих цибулини, 150 мл води або м'ясного бульйону, десертна ложка цукру (його кількість залежить від ваших смакових уподобань), 2 невеликі морквини, 15 мл яблучного оцту, 30 г борошна з гіркою лавровий лист, спеції, перець запашний, сіль, 2 ложки томатної пасти, соняшникова олія без запаху для смаження.

Приготування: тремо моркву на крупну тертку, дрібно нарізаємо цибулю. Обсмажуємо їх на рослинному маслі до золотистого кольору. Капусту шаткуємо соломкою і відправляємо до готової пасировки. Обсмажуємо все разом протягом 5-7 хв, потім знову додаємо трохи води або бульйону. Накриваємо кришкою і продовжуємо тушкувати 20 хвилин. Далі кладемо спеції, цукор, оцет, томат, борошно, солимо і перчимо. Лавровий лист кладемо за пару хвилин до готовності. Тушкуємо чверть години.

Тушкована капуста з ковбаскою:

Інгредієнти: 300 г. будь ковбаси (можна брати 2-3 види), 500 г капусти, 1-2 морквини, 2 цибулини, 1 ч. л. кетчупу або томатного соусу, будь-які спеції, сіль, перець.

Приготування: ковбасу нарізаємо кубиками або соломкою, обсмажуємо її на олії. Поки ковбаска обсмажується, нашинкуєм овочі– моркву та цибулю. Цибулю ріжемо півкільцями, моркву тремо на крупну тертку. Як тільки ковбаса злегка підрум'янилася, відправляємо до неї пасировку. Смажимо протягом 5 хвилин, зрідка помішуючи.Тоненько шаткуємо капусту і відправляємо її в сковорідку з морквою, ковбасою і цибулею. Солимо, перчимо, заправляємо улюбленими спеціями, додаємо томатний соус і трохи обсмажуємо її. Далі додаємо воду, приблизно півсклянки і тушкуємо протягом півгодини під закритою кришкою. Подавайте готову капусту до столу, прикрасивши зеленню.

Рецепт тушкованої капусти з грибами:

Інгредієнти: 1 кг капусти, 500 г будь-яких грибів (особливо смачно, коли використовуються опеньки), 2 ст. ложки томатного соусу, 1 ст. ложка яблучного оцту, 2 середні моркви, 1 ч. л. цукру, 2 середні цибулини, сіль, перець, спеції за смаком.

Приготування: робимо пасировку з цибулі і моркви, обсмажуємо її до рум'яного кольору на повільному вогні. Додаємо до неї гриби і смажимо на великому вогні, поки не випарується зайва рідина від грибів. Можна обсмажити гриби окремо, так навіть зручніше. Шаткуємо капусту, додаємо її до пасировки і обсмажуємо протягом 10 хвилин на середньому вогні. По закінченню цього часу, додаємо томатну пасту, сіль, перець, спеції, цукор, оцет і воду (1/2 склянки). Закриваємо кришкою і тушкуємо до повної готовності.

Капуста тушкована з м'ясом:

Інгредієнти: капуста білокачанна – ¼ великого качана або ½ невеликого, м'ясо (свинина, яловичина) – 300-400 г, 1 велика цибулина, 1 велика морква, томатна паста – 2 ст. л. сіль, 10-15 шт горошинок чорного перцю, 1-2 шт. лаврового листя, олія для смаження.

Приготування: чистимо цибулю, моркву, з капусти зняти верхні листки. Овочі і м'ясо обмити і обсушити. Дрібно нарізати цибулю, спасерувати з соняшниковою олією. Додамо моркву, натерту на крупній тертці, 2-3 хвилини разом спасерувати. Додати нарізане на невеликі шматочки м'ясо, все разом смажити кілька хвилин.

Зменшити вогонь, накрити кришкою, тушкувати 10-15 хвилин. Додати нашатковану капусту, перемішати. Тушкувати 15-20 хвилин (до м'якості), періодично помішуючи. Хвилин за 5 до готовності додати томат, посолити, перемішати. Через пару хвилин покласти спеції.

Чудовим блюдом на будь-якому столі стане капуста з м'ясом \ Ботаничка.ги

Капуста тушкована з квасолею, базиліком і сметаною:

Інгредієнти: 2 цибулини, 8 ст. л. квасолі (можна консервованої), 2 моркви, 1\2 середньої капусти, 4 ст. л. сметани, 4-6 ст. л. оливкової олії, кілька гілочок свіжого базиліку, часник, перець, сіль.

Приготування: квасолю замочуємо на 7 годин у воді, а потім відварюємо на сильному вогні без кришки 1-2 години. Цибулю ріжемо півкільцями, обсмажуємо. Тремо моркву, додаємо до цибулі і смажимо, поки не підрум'яняться. Капусту дрібно шаткуємо, знову розігріваємо овочі і викладаємо в сковороду. Тушкуємо на середньому вогні. За 5-10 хвилин до завершення солимо, перчимо, додаємо нарізаний базилік і квасолю. Ставимо на мінімальний вогонь і тушкуємо до готовності під кришкою.

Рецепт тушкованої капусти з куркою:

Інгредієнти: капуста 1-1,5 кг, 0,5 кг курки (грудка, філе або пару стегенець), пару ложок томатної пасти, сіль, перець, рослинна олія.

Приготування: м'ясо порізати великими шматочками. Якщо це стегенце, то з нього м'ясо необхідно зрізати, відокремлюючи від кісток. Для готування можна взяти сковороду, казан або товстостінний посуд. Покласти в нього м'ясо і обсмажити близько чотирьох хвилин, щоб воно з усіх боків побіліло. Додати нарізану тоненькою соломкою капусту, перемішати і смажити під кришкою 20 хвилин. Якщо капуста буде пригорати, можна підливати потроху води. Поперчити, посолити, додати томатпасту і перемішати. Залишити тушкувати ще 20 хвилин, щоб капуста стала дуже м'якою. З такою капусткою добре поєднується картопляне пюре або просто відварна картопля.

Тушкована капуста в мультиварці:

Готувати тушковану капусту в мультиварці одне задоволення – вам треба лише завантажити інгредієнти і запустити програму.

Інгредієнти: капуста білокачанна – 1 кг; морква – 2 шт; цибуля ріпчаста – 1 шт; томатна паста – 2 ст. л.; цукор - 1 ч. л.; сіль, перець – за смаком; соняшникова олія.

Приготування: капусту нашаткувати спеціальним ножем для овочів або нарізати тонкими стружками. Моркву натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно порубати ножем. У чаші мультиварки розігріти трохи соняшникової олії в режимі "Випічка" і обсмажити цибулю до напівпрозорого стану. Додати моркву і готувати, періодично помішуючи, ще 5-7 хвилин. Змінити програму на "Тушкування", додати в чашу капусту, перемішати і опустити кришку. Готувати тушковану капусту в мультиварці 40 хвилин, періодично перемішуючи вміст чаші. За 20 хвилин до закінчення програми додати томатну пасту і цукор, перемішати. За 5 хвилин до готовності посолити і поперчити за смаком.

Тушкована капуста в мультиварці вийде дуже соковитою і ароматною з невеликою кількістю запашної томатної підливи.