У поліції знають і про камери, і про заборону мобільних телефонів / фото dumskaya.net

В одеському центрі для реабілітації розгорівся скандал – емоційний допис про умови там розмістила у соцмережах співробітниця місцевої поліції. Тепер заклад чекають перевірки, а його керівництво, виправдовуючись, навіть пустило туди журналістів.

Читайте також"Рот у крові, все в гематомах": в Одесі няню звинуватили у побитті малюка (відео)

Про це повідомляє ТСН.ua.

"Зоя Мельник, патрульна і громадська активістка, часто буває і в проблемних  родинах, і в закладах, які опікуються дітьми в біді. Назвати центр соціально-психологічної реабілітації в’язницею зважилася не одразу – боялася зашкодити вихованцям. Остаточно її переконала інформація про камери спостереження у душових і туалетах", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що про це їй розповіли самі діти. Одна з вихованок - дівчинка, яку соцслужби забрали з родини опікунів, вчилася на 2-му курсі у ліцеї. Але тепер змушена ходити у найближчу школу, бо водити в ліцей її нікому. Вона каже, що вихованці постійно під наглядом, їх обшукують,  і відбирають мобільники. Дзвонити дозволяють лише раз на тиждень.

Після скандалу працівники центру запросили пресу. Там стверджують, що усі обмеження лише в інтересах дітей. Мовляв, усі вони проблемні, схильні до втеч і правопорушень.

"Є діти, як мали досвід вживання наркотичних речовин, є діти, які в маленькому віці, допідлітковому, вживали алкогольні напої. Цим обумовлена наявність камер", - каже Лілія Вейланде, психолог міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей.  Але відеоспостереження у душі і туалетах заперечують навідріз. 

Проте радник голови облдержадміністраціі Артем Поланський на своїй сторінці у соцмережі пише, що спостереження у санвузлах – таки велося.

За його словами, камери були встановлені після того, як в душовій кімнаті дівчинка намагалася скоїти суіцид, також були випадки булінгу – саме у душовій.

У центрі тимчасово перебувають діти від трьох до вісімнадцяти років, яких забрали з асоціальних родин, від опікунів чи з наркопритонів. Але в таких умовах про жодну психологічну реабілітацію годі й говорити – твердить захисниця прав дітей.

В поліції усі звинувачення обіцяють перевірити. Утім, і про камери, і про заборону мобільних телефонів – знають.

Детальніше про це можна дізнатися з відео: