REUTERS

Останнім часом імовірність поширення тероризму в Україні набуває загрозливого характеру.

Про це йдеться у затвердженій президентом України Петром Порошенком сьогодні, 5 березня, Концепції боротьби з тероризмом.

Згідно з документом, на цей час найбільшу терористичну загрозу для України становить агресивна політика Російської Федерації, спрямована на дестабілізацію ситуації в державі, в тому числі шляхом інспірування сепаратистських проявів і всебічної підтримки диверсійно-терористичної діяльності маріонеткових квазідержавних утворень на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях.

Відео дня

Читайте такожСуд Маріуполя виніс вирок п'ятьом пособникам терористичної організації "ДНР"

"Дії незаконних збройних формувань "ДНР" та "ЛНР", зокрема обстріли цивільних об'єктів та інфраструктури, що спричиняють численні жертви серед цивільного населення, здійснення диверсій, створення перешкод у роботі спостерігачів міжнародних організацій, загроз їхньому життю і здоров'ю, характеризуються у міжнародній правоохоронній практиці як терористичні", - йдеться в концепції.

В документі вказано, що у Глобальному індексі тероризму, який розробляється для визначення рівня уразливості держав до терористичних загроз, з початком збройної агресії Російської Федерації Україна перемістилася з 51-го (2013 рік) на 21-е місце (2018 рік) серед 163 країн.

"Останнім часом імовірність поширення тероризму в Україні набуває загрозливого характеру", - наголосили автори концепції, додавши, що цьому сприяють активізація в країні сепаратистських рухів і провокування таких настроїв у місцях компактного проживання національних меншин; агресивні дії Росії проти України, у тому числі в Азово-Чорноморському регіоні; наявність на території України великої кількості найбільш уразливих об'єктів можливих терористичних посягань; зростання рівня злочинності, пов'язаної з незаконним обігом вогнепальної зброї, боєприпасів, вибухових і отруйних речовин та інших засобів масового ураження.

Також відзначається посилення інтересу до України з боку міжнародної організованої злочинності у сферах незаконної міграції, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, контрабанди зброї, небезпечних матеріалів та наркотичних засобів, відходів біологічних та хімічних речовин, ядерних матеріалів.

Крім того, в концепції звертається увага на внутрішні міграційні процеси, в тому числі спричинені збройною агресією РФ проти України, а також загострення міграційної кризи у світі.

"Терористичні загрози, що постали перед Україною, вимагають удосконалення функціонування загальнодержавної системи боротьби з тероризмом. Відповідні зусилля повинні спрямовуватися на впровадження дієвих механізмів усунення (локалізації) терористичних ризиків для об'єктів можливих терористичних посягань, що органічно поєднуватимуть політичні, правові, організаційні, інформаційні, соціальні, контррозвідувальні, розвідувальні, оперативно-розшукові, режимні, фінансові й інші заходи", - йдеться в документі.