У Нью-Йорку відкрилася виставка української незалежності / фото ukrainian.voanews.com

Понад 150 експонатів, чимало з яких виставляються вперше, покликані розказати світові історію української незалежності. Визвольні змагання 1917 – 1921 років, початок української культурної дипломатії 1919-го – про ці події від першої особи розповідають експонати: Мирний договір Української Народної республіки за підписом Гетьмана Скоропадського, особисті речі Симона Петлюри та Володимира Винниченка, поліграфічні камені для друку банкнот номіналом 1000 карбованців.

Читайте такожУ Сеймі Польщі відкрили виставку, присвячену Аміні Окуєвій (відео)

Як пише "Голос Америки", чи не вперше участь в одній виставці беруть практично усі українські наукові та історичні організації США.

Юрій Савчук, куратор виставки “Українське коло", розповідає, що збирали експонати в Україні, Швейцарії, Болгарії, Польщі та у Сполучених Штатах.

Це дозволило відтворити сторінки маловідомої на Заході української історії, додає Савчук.

"Саме ця історична мозаїка дозволила нам представити сьогодні​ широке історичне полотно боротьби Української держави та нації за свою незалежність, за утвердження свого суверенітету", – пояснює куратор виставки.

У Нью-Йорку 150 експонатів виставки розказують про боротьбу України за незалежність / фото ukrainian.voanews.com

Влаштувати показ у Сполучених Штатах вирішили не випадково. У нелегкі для України часи, США стали її провідним союзником. Тож організатори намагаються усіляко заохотити і показати пересічним американцям історичний підтекст боротьби українців за незалежність.

"І зараз Сполучені Штати як ніколи підтримують нас у цій боротьбі. І тому ще більше, я вважаю, саме сьогодні важливо побачити. І мені здається, що американці, просто пересічні американці будуть більше розуміти, чому насправді це є можливо. І чому ми продовжуємо свою боротьбу вже понад 100 років", – каже директорка Департаменту культури КМДА.

До цього експозиція працювала у Києві. Виставка ж у Нью-Йорку буде доступною для відвідувачів до 29 вересня. А з часом буде надруковано двомовний каталог усіх представлених експонатів.