Ілюстрація / REUTERS

Лідер Соціалістичної партії України Ілля Кива звернувся до суду щодо визнання незаконною приватизацію Кондитерської фабрики ім. Карла Маркса (корпорація Roshen) чинним президентом України Петром Порошенком.

Про це він заявив в ефірі телеканалу «NEWSONE», повідомляє прес-служба СПУ.

Читайте такожУ центрі Києва підпалили магазин Roshen (відео)

Відео дня

«Як глава Соцпартії, розуміючи відгуки однопартійців і народу України, подаю позов до суду щодо незаконної приватизації Кондитерської фабрики, а в моєму розумінні вкраденої у українського народу фабрики», - сказав він.

Кива зазначив, що звернувся до суду саме зараз, оскільки надія на прозорий і належний розгляд позову з'явилася після президентських виборів: «До того моменту, поки суди контролювалися адміністрацією чинного президента, цей процес в принципі був неможливий».

«Сьогодні з'являється можливість повернути вкрадене українському народу. Ці фабрики відбудовувалися нашими батьками, і це те, що ми повинні передати своїм дітям. І я буду домагатися порядку і дисципліни. Я буду домагатися, щоб базіки відповідали за кожне своє слово - перед законом», - сказав Кива.

При цьому він додав: «Фабрика, яка зараз чомусь називається «Рошен» і служить одному з бариг, обов'язково буде повернута народу. І це початок повернення всього вкраденого».

В 1996 році Кондитерська фабрика ім. Карла Маркса увійшла в корпорацію Roshen, яка належить Петру Порошенку. У 2014 році Порошенко заявив, що на час президентства передав свою частку (85%) в так званий сліпий траст під управлінням інвестиційного банку Rothschild. Решта акцій Roshen належать генеральному директору корпорації В'ячеславу Москалевському (13%) і чотирьом менеджерам корпорації (по 0,5%).