Минулого року Росія захопила в полон 24 українських військових моряків / фото УНІАН

На зустрічі представників України і Російської Федерації у Гаазі російська сторона кардинально змінила тон розмови на предмет захоплених моряків і військових кораблів.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль у Facebook.

«Вразила кардинальна зміна тону розмови – перехід від хамства та брутальної зневаги до цивілізованої мови, притаманної дипломатії. Невідомо, чи це зміна російської тактики, чи просте бажання затягнути процес консультацій. У будь-якому разі це не вплинуло на позиції сторін щодо наших моряків і кораблів», - заявила Зеркаль.

Відео дня

«Аргументи, які ми почули сьогодні від РФ, лише підтвердили нашу стартову позицію, що мова йде саме про застосування Конвенції ООН з морського права, яка гарантує імунітет нашим військовим кораблям та членам їхніх екіпажів», - додала вона.

«Обмін думками підтвердив наявність між сторонами правового спору щодо застосування міжнародного морського права. Цей факт є наріжним елементом для судового розгляду цього спору», - наголосила дипломат.

Читайте такожТрибунал ООН 10-11 травня проведе слухання за позовом України до РФ щодо звільнення українських моряків

Також вона заявила, що українська сторона розраховує, що скоро Міжнародний трибунал з морського права підтвердить вимоги України. Зокрема, сьогодні-завтра буде остаточно оголошено дату слухань в Гамбурзі (попередньо – 6-7 травня).

«До того часу Росія має можливість добровільно звільнити українських моряків і військові кораблі і усунути порушення міжнародного права», - наголосила Зеркаль.

«Чи зможе Росія і далі тримати цивілізований тон розмови і довести це «конкретними справами», буде видно з документів, які ми отримаємо від РФ в рамках підготовки до слухань в Гамбурзі», - підсумувала вона.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна ініціювала новий позов проти Росії і звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша". 26 січня поранених українських моряків перевели з "Матроської тиші" до "Лефортово".