Міжнародний день секретаря або День професійних адміністративних працівників - професійне свято всіх, хто якимось чином пов'язан з адміністративною сферою.

Це свято традиційно відзначається в різних куточках планети в середу останнього тижня квітня, другого місяця весни.

Міжнародний день секретаря або в більш офіційному варіанті День професійніх адміністративних працівників почали відзначати в США в 1952 році, завдяки зусиллям нью-йоркського публіциста Гаррі Клемфусса.

Читайте такожГороскоп на тиждень: астрологи назвали знаки Зодіаку, яким пощастить

Зараз це свято відзначають не тільки секретарі, але й усі ті, від кого залежить робота офісу - це помічники директора, офіс-менеджери, асистенти, референти, спічрайтери, стенографісти. А також фахівці, що ведуть ділові справи, асистуючі президента та керівників фірм та підприємств. До речі, за деякими оцінками, ця професія входить до п'ятірки найбільш затребуваних у світі.

Цікаво, що Тиждень професійніх адміністративних працівників є зареєстрованийною торговою маркою, що належить Міжнародній асоціації адміністративних працівників.

А в своє професійне свято всі секретарі та особисті помічники отримують від своїх керівників привітання, пам'ятні подарунки і навіть премії. До того ж у низці компаній існує традиція влаштовувати на честь секретарів банкети та фуршети, а боси намагаються якомога менше навантажувати підлеглих у цей день.

Найбільш поширені способи визнання адміністративних фахівців сьогодні: квіти, карти, часто з подарунковими сертифікатами ресторану чи магазину, спільний обід, льодяники, подарункові кошики з фруктами.

Також проводиться чимало різноманітних заходів, форумів, фестивалів, зустрічей. Свято відзначають у багатьох країнах, але додаткового вихідного на його честь не дають. У цей день представники професії отримують привітання.

***

Хто вам відповість на дзвінок,

Хто перший зустріне у двері,

Поллє директорські квіти

Звичайно ж, секретарі!

Без них робота не кипить,

Без них скрізь суцільний бардак,

Наш секретар все розрулить,

Скрізь він перший тут і там!

Хочу я в День секретаря,

Привітати тебе від душі,

Ми не хочемо тебе втрачати,

Ти секретар нашої мрії!

***

Секретар завжди в справах,

Все має бути під контролем,

Шеф відповідальність оцінить,

Цінного секретаря він не звільнить!

***

Бажаємо щастя і добра,

Завжди гарного настрою!

Приймай квіти-подарунки,

Ти кращий працівник - без сумніву!

***

Хто нас завжди врятує від ревізорів,

Начальників та інших?

Вбереже хто ім'я від ганьби

І від не дуже ввічливих гостей?

Хто цілий день стоїть біля наших дверей

І вахту свою важку несе?

Хто все підшиє, перевірить,

Хто по каналах новини проб'є?

Ура, ура великої секретарці!

Наш секретаріат знову на марші!

І в цей день не просто ми повинні -

Зобов'язані на ручках їх носити!

Своя адже ноша нічого не тягне,

Нам не змінить він і не обдурить,

Наш секретар, живи хоч цілий вік,

Після дружини - ти перша людина!

***

Вітаю з Міжнародним днем секретаря і хочу побажати не втрачати в роботі жодної дрібниці, завжди знати відповідь на будь-яке питання, добиватися блискучих результатів в діяльності, і в житті. Нехай твій кожний ранок починається з натхнення, нехай кожен день несе з собою удачу і світлу радість.

Як повідомляв УНІАН, у травні 2019 року українці матимуть дев'ять вихідних. При цьому одна субота у травні буде робочою через додатковий вихідний в квітні.