Сьогодні в Україні вшановують жертв геноциду кримськотатарського народу / фото УНІАН

Прокуратура Автономної Республіки Крим встановила організаторів та виконавців геноциду кримськотатарського народу.

Читайте такожЗеленський вірить у звільнення Криму від російської окупації

Як повідомляє прес-служба відомства, прокуратура АР Крим розслідує кримінальне провадження за фактом геноциду шляхом насильницького переселення у 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР для проживання до непристосованих районів Узбецької РСР, Казахської РСР, Башкирської АРСР та інших областей РСФСР. 

Відео дня

На сьогодні оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України (геноцид) колишньому керівництву Радянського Союзу, встановлено виконавців та причетних до злочину осіб.

У ході досудового розслідування встановлено, що депортація кримськотатарського народу та інших національних груп з Кримської АРСР до вищезазначених республік та областей СРСР відбувалась під керівництвом колишнього заступника міністра НКВС СРСР, заступника НКДБ СРСР та заступника начальника Управління військ НКВС СССР з охорони залізниці. Також встановлені організатори вказаного злочину з числа керівництва СРСР та колишніх союзних республік.

У прокуратурі зауважили, що головним викликом в даному кримінальному провадженні на сьогодні є отримання документів з країн, де було завершено цей злочин. 

З метою отримання копій необхідних архівних документів, установлення та допиту можливих свідків прокуратурою АРК направлено запити про міжнародну правову допомогу до Республіки Узбекистан, Республіки Казахстан і Російської Федерації. Після неодноразових листів-нагадувань, ані Узбекистан, ані Казахстан не надали цю інформацію, а РФ відповіла відмовою. Зокрема, у листі Генпрокуратури РФ зазначено, що надання такої інформації суперечить інтересам національної безпеки Російської Федерації. 

Нещодавно з тими ж завданнями до правоохоронців прокуратурою АР Крим скеровано нові міжнародно-правові доручення до Республіки Таджикистан та Киргизької Республіки.

У ході досудового розслідування за постановою слідчого проведено демографічну експертизу. Відповідно до висновку експерта Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України, насильницьке переселення кримськотатарського народу та представників інших національних груп з Кримської АРСР у 1944 році призвело до загибелі 57,9 тис. осіб, тобто 25,1% від чисельності цих народів.

Для встановлення фактів, подій, суспільно-політичних процесів, які відбувалися протягом 1944 року та у подальшому, оцінки прийнятих радянською владою нормативно-правових актів, якими супроводжувався геноцид, призначено комплексну судову історично-правову експертизу. Наразі прокуратурою отримано історичну частину висновку щодо подій та суспільно-політичних процесів, які мали місце протягом досліджуваного у кримінальному провадженні періоду.

Отриманою історичною частиною вказаної експертизи, проведеної Національною академією наук України, підтверджено раніше встановлені у ході досудового розслідування та виявлені інші важливі для кримінального провадження обставини.

Так, незважаючи на те, що формальною підставою винесення постанови Держкомітету оборони № 5859сс від 11 травня 1944 року була антирадянська діяльність кримських татар, історичною частиною раніше призначеної історико-правової експертизи інформація щодо антирадянських повстань на території Кримської АРСР як на передодні, так і після звільнення Криму не підтвердилось.

Проте тією ж експертизою підтверджено факти створення умов, несумісних з життям депортованих та нелюдських умов проживання у спецпоселеннях, адже "депортованих було розміщено у землянках, підсобних приміщеннях (конюшнях, сушилах тощо) та під відкритим небом”.

У кримських татар в Криму внаслідок депортації було вилучено: 25 тис. 561 будинок, 15 тис. дворових забудов, 18 тис. 736 земельних наділів, майже 100 тис. голів свійських тварин, 25 млн книг, фонди 180 бібліотек.

Після переміщення кримських татар до спецпоселень було введено комендантський режим. Усіх працездатних одразу було направлено на роботи (будівництво, збір бавовни тощо). Забезпечення їжею у спецпоселеннях відбувалось таким чином: працездатним видавали на добу 200 грам хліба, непрацездатним – 125, придатної питної води не було.

У спецпоселеннях депортовані хворіли на тиф, дизентерію, жовтуху, при цьому медична допомога їм не надавалась, крім того, була значна смертність через систематичне недоїдання.

Як повідомляв УНІАН, прокуратура АРК у грудні 2015 року розпочала розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення у 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР.

18 травня 2017 року у Генпрокуратурі заявили, що слідчі прокуратури АР Крим підписали повідомлення про підозру радянському вождю Йосипу Сталіну та його поплічнику Лаврентію Берії у вчиненні злочину - депортації кримськотатарського народу та представників інших національностей з території Кримської АРСР.

За даними Українського інституту національної пам'яті, у травні-червні 1944 року з Криму у спецпоселення і табори депортували 200 тисяч кримських татар. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар.