Львівська письменниця Гаська Шиян / Фото з відкритих джерел

Українська письменниця Гаська Шиян стала лауреатом літературної премії Європейського Союзу за роман про війну «За спиною».

Читайте такожТрьох українок номінували на перший у світі "Оскар для блогерів"

Про це повідомляється на сайті письменницької організації PEN Ukraine. «Цей роман не просто стилістично майстерний і зрілий, але і важливий для сучасності, адже вписує війну в Україні в універсальний людський контекст», - йдеться у висновку членів українського журі Премії.

Відео дня

У книзі розповідається про 27-річну успішну українку, життя якої різко змінилося, коли її хлопцю прийшла повістка в армію. Війна підштовхне героїню до переоцінки власних цінностей і прийняття непростих рішень.

У книзі акцентується увага на тому, що конфлікт у тій чи іншій мірі стосується всіх європейців. У квітні повідомлялося, що Україна вперше приєдналася до літературної премії Європейського Союзу.

Літературна премія Європейського Союзу (European Union Prize for Literature) - це щорічна нагорода, покликана сприяти популяризації та міжнародному просуванню творчості молодих авторів художньої прози з різних європейських країн. Премія фінансується Європейською комісією в рамках програми «Креативна Європа».

Як повідомляв УНІАН, раніше письменниця і викладачка з Оману Джоха Альхартхі стала лауреатом Міжнародної Букерівської премії 2019 року.