Вбивцям Катерини Гандзюк сьогодні оголосили вироки / фото УНІАН

Батько активістки Катерини Гандзюк розкритикував вирок суду причетним до вбивства його доньки.

Про це Віктор Гандзюк написав на своїй сторінці у Facebook.

«Боляче, гидко, соромно перед світлою пам‘яттю Каті. Соромно за державу», – написав він, коментуючи вирок у вигляді від 3 до 6 років ув’язнення за вбивство з особливою жорсткістю, з нанесенням особливих мук та вчинене групою осіб за попередньою домовленістю за гроші.

Відео дня

Читайте такожАктивісти заявили про стеження і обшуки з боку поліції перед засіданням суду у справі Гандзюк

Він зазначив, що на оголошення вироку не поїхав, адже не зміг себе примусити, однак був на попередньому засіданні і «дещо занотував».

«Не так я уявляв судове засідання над вбивцями Каті. Провінціальне містечко. Невеличкий зал районного суду. Неймовірна липка духота. Спектакль. Розподілені ролі. Відомий фінал.

Всім все «пофіг». Лиш би все швидше закінчилось. Періодично оглядаю зал. Мляві прокурори. Байдужі адвокати вбивць. В клітці двоє. Нахабний грабчук, ситий, веселий, активний. Глянувши на нього відразу впізнаю його. Це він стояв за кілька днів до нападу біля нашого під‘їзду з пакетом, це з нього ми рисували фоторобот. Тоді борода та насунута на очі кепка його зістарили. І він мене впізнає. Весь час старається зазирнути мені в очі із зухвалою глузливою усмішкою, типу - старий дурень, надурив я тебе і тоді і тепер», – описує враження Віктор Гандзюк.

За його словами, організатор вбивства Сергій Торбін на питання відповідав «ніби робить всім послугу, періодично грубить судді, всі його заспокоюють: будь ласка, будь ласка...»

«Торбін та грабчук в клітці періодично розмовляють та сміються, демонстративно їдять шоколад, п‘ють коку. На лаві в залі троє - васянович, горбунов, вишневський. Зовні спокійні, веселі. Коли прохожу мимо улесливо з насмішкою пропускають, підгинаючи ноги. На питання відповідають завчено коротко. У васяновича хороший протез, майже не помітно (Пік цинізму: гроші на протез збирали всім Херсоном, Катя була одним із організаторів збору. На ньому він і пішов вбивати Катю). Горбунов претензійно заявляє, що у нього чотиримісячна дитина. Васянович - що інвалід. Єдиний, по-моєму, щирий Вишневський, але то в мене мабуть початок стокгольмського синдрому, від довгого перебування поруч», – пише батько активістки.

Він розповів, що прокурори і судді, «введені в оману», «багатослівно та з якимсь азартом хвалять вбивць – «герої, воювали, нагороджені орденами та медалями, виховують дітей, доглядають за батьками, всі мають хороші характеристики (Може від Мангера?), раніше не судимі, допомагають слідству, а головне - РОЗКАЯЛИСЬ!»

«А те що вбили - не страшно, вони ж не хотіли, так вийшло. Зачитують протоколи... Спочатку збиралися ПЕРЕЛАМАТИ КІСТКИ РУК ТА НІГ (Цікаво чим, ломом? Катя померла б від шоку). Потім вирішили облити кислотою, так швидше, лиш поміняли пляшку на банку, там широке горло, щоб вилити всю відразу. Знаю, після нападу грабчук хизувався, що вилив всю та дуже точно на голову - волосся та одяг злазили прямо з патьоками кислоти у нього на очах», – пише Віктор Гандзюк.

Він зазначив, що про його доньку не згадували, як про особистість – «якою була, чим жила, чого досягла за своїх коротких тридцять три». «Говорили, як про предмет, який облили, типу стовпа чи якогось ящика. Ніби Каті й не було ніколи. Ніби не людина. Та й мене ніхто не спитав, як мені, та й ніхто не сказав, що я батько. Я просто «потерпілий», – обурився батько активістки.

«Кілька років швидко минуть. П‘ятеро вбивць, п’ять хижих тварюк, що майже безкарно скуштували смак людської крові та відчули азарт від вбивства вийдуть на свободу, житимуть серед людей», – резюмує Віктор Гандзюк.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти п’ятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслва Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова.

Сьогодні, 6 червня, Покровський райсуд Дніпропетровської області оголосив їм вироки.

Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років та 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років ув’язнення. Обвинувачені у пособництві виконання злочину Васянович та Горбунов засуджені до 4 та 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський отримав 4 роки в’язниці.

Також у справі про вбивство активістки фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.