Лесь Подерв'янський прокоментував "закон про дематюкацію" / Facebook, Лесь Подерв'янський

Журналіст Айдер Муждабаєв оприлюднив в соцмережах реакцію відомого українського письменника та художника Леся Подерв'янського щодо законопроекту “Про протидію лихослів’ю” (про дематюкацію мови).

Читайте також"Дематюкація мови": комітет ВР зі свободи слова візьметься за законопроект на найближчому засіданні

За словами Муждабаєва, епатажний письменник, який активно використовує нецензурну лайку у своїх творах, пропонує заборонити «не слова, а предмети та дії».

Відео дня

«За дорученням Леся Подерв'янського передаю всім українським ЗМІ, яких у відповідь на прохання про коментар щодо антіматюкового закону метр послав на...й, його офіційний коментар: «Тут потрібно заборонити не слова, а предмети та дію — х...й, п...ду та є...ся. І все буде добре!», – написав журналіст в Twitter.

Допис Муждабаєва оприлюднено й на сторінці Подерв'янського в Facebook. 

Як повідомляв УНІАН, 2 липня голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зареєструвала в парламенті законопроект № 10414 "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови).

За словами автора, законодавча ініціатива стосується публічних осіб та ЗМІ і не стосуватиметься сфери особистого життя людей, законопроектом визначатимуться поняття “лихослів’я”, “публічна особа” і перелік тих слів, які не можна вживати в публічному просторі публічним особам. Також документом передбачено адміністративні штрафи.

“Це штрафи, які будуть стосуватися засобів масової інформації, - це 10% від ліцензійного збору за виплати по аудіотрансляції. Що стосується фізичних осіб — це знов-таки штрафи, від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи з відрахуванням частини заробітку. І знову-таки, це як адміністративне порушення”, - пояснила депутат і додала, що йдеться про виправні роботи від 40 до 60 днів.

Вона уточнила, що ЗМІ нестимуть відповідальність, зокрема, якщо вони ретранслюватимуть, наприклад, чийсь виступ, в якому є нецензурна лексика.

Кошти, які надходитимуть до бюджету з виплати штрафів, спрямовуватимуться до Українського культурного фонду — на розвиток української культури і української мови.