"Вода Донбасу" є ключовим постачальником питної води для населених пунктів регіону / фото sprotyv.info

Необхідно провести масштабну ревізію КП "Вода Донбасу" і підвищити тарифи за подачу питної води на непідконтрольні Україні території.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, передає «Обозреватель».

Читайте такожУ Мережі показали іржаву воду з кранів в окупованому Армянську – жителі зібралися на мітинг (фото)

Відео дня

Він повідомив, що підприємство, яке через борги було частково відключено від електроенергії і припинило водопостачання у низці населених пунктів, звинувачується у зловживаннях і розтраті бюджетних коштів.

За словами Туки, фактичним власником компанії є Донецька військово-цивільна адміністрація, однак вона втратила контроль за її діяльністю.

"КП "Вода Донбасу" працює в абсолютно автономному, не контрольованому режимі. За нашими даними, які ми надали в тому числі уряду та правоохоронним органам, мають місце численні зловживання", – розповів він.

"Щороку єдине, що ми чуємо від керівництва цієї компанії – дайте 1 млрд 800 на погашення заборгованості. Ми вважаємо, що це системне розкрадання бюджетних грошей", – наголосив заступник голови МінТОТ.

Тука зазначив, що міністерство вимагає провести масштабну ревізію діяльності КП "Вода Донбасу", змінити керівництво компанії і притягнути до відповідальності винних у неефективному використанні державних коштів.

"Ми також вимагаємо під час проведення Мінських переговорів збільшення тарифів за використану питну воду, яка постачається на неконтрольовану територію, і сплати заборгованості від російської сторони", – заявив чиновник.

За його даними, представництво компанії "Вода Донбасу" бере гроші у цивільного населення на окупованих територіях.

"При цьому діє абсолютно безконтрольно. Нікому в Україні не відома доля цих коштів, обсяги цих коштів і статті витрат", – уточнив Тука.

Раніше Асоціація водоканалів України закликала терміново зібрати РНБО для врегулювання питання водопостачання міст Донбасу, які були відключені від води через борги за електроенергію КП "Вода Донбасу".

Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів України своїм рішенням заборонив застосовувати будь-які обмеження постачання електроенергії комунальному підприємству «Вода Донбасу», яке є ключовим постачальником питної води для населених пунктів регіону.