Владика Філарет / фото REUTERS

У Православній церкві України відреагували на інтерв’ю владики Філарета для російського телеканалу «Росія 24», де той розкритикував Томос та діяльність Єдиної церкви.

На думку заступника голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратія (Зорі), Москва принижує і знищує Філарета, а «хвороба» владики зробила його союзником росіян у боротьбі проти Томосу. Архієпископ Чернігівський і Ніжинський підкреслив, кремлівські спецслужби мстять Філарету за розрив зв’язків із ними, пише UA.NEWS.

Читайте такожФіларет дав інтерв’ю російським пропагандистам, в якому розкритикував томос і ПЦУ

Відео дня

«Користуючись хворобою Патріарха Москва принижує і нищить його, а він цього вже не здатен зрозуміти. Спецслужби Кремля мстяться за те, що він колись порвав з ними. Зараз, через багато років, з‘явилася нагода відплатити, зробивши так, що їхній ворог сам себе нищить і принижує.  «Ми стали першими і єдиними Російськими журналістами, з Яким погодився зустрітися розкольник Денисенко»; «Виходить, що нові, червневі тези Філарета практично дослівно повторюють все те, про що представники РПЦ говорили ще на початку релігійно-політичного проекту Томос» – з радістю рапортує кремлівська пропагандистка … Все це чітко вкладається в стратегію МП по Україні», – написав представник ПЦУ Зоря, закликавши молитись за здоров’я владики Філарета.

В інтерв’ю пропагандистському телеканалу Філарет заявив, що глава ПЦУ і екс-президент Петро Порошенко його зрадили і нагадав, нібито він повинен був керувати церквою в Україні, а митрополит Єпіфаній – за кордоном. Журналісти ж використовували фрази про «розкольника Денисенка», про новий «релігійний розкол» і Томос як «релігійно-політичний проект».

Нещодавно владика Філарет розповів про те, що співпраця з КДБ в радянські часи не є гріхом.

Нагадаємо, на початку травня 2019 року Філарет заявив про те, що УПЦ Київського патріархату не ліквідована і продовжує існування, оскільки він особисто такого рішення не приймав. У відповідь в ПЦУ оприлюднили відео, де Філарет особисто підтримав ліквідацію УПЦ КП і погодився на приєднання до Єдиної помісної церкви. На це у Філарета відповіли, що документ не має юридичної сили та не є рішенням Об’єднавчого собору.

Глава ПЦУ митрополит Епіфаній зазначив, що не дивлячись на заяви Філарета, УПЦ Київського патріархату вже не існує.

11 червня Філарет заявив, що не приймає Томос про автокефалію Вселенського патріарха Варфоломія. За його словами, якби керівництво УПЦ КП було поінформоване про зміст документа, воно б не підтримало створення Помісної церкви 15 грудня 2018 року.

20 червня Філарет на особисто скликаному «помісному соборі» вирішив скасувати рішення Архієрейського собору від 15 грудня про розпуск УПЦ Київського Патріархату і відмовився від Томосу про автокефалію Української православної церкви.

Керівництво ПЦУ зазначило, що ухвалені на «помісному соборі» Філаретом рішення, не несуть жодних юридичних наслідків.

Перед цим, 14 травня Філарет закликав Єпіфанія «нічого не робити всередині церкви» без його згоди. Також владика зазначив, що президент Петро Порошенко відмовився від домовленостей, які давав раніше, що і стало причиною розколу, що намітився. Договір начебто передбачав, що Філарет продовжує керувати церквою на території України разом з Епіфанієм, а глава ПЦУ представляє церкву на світовій арені.