Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року / фото УНІАН

Слідство у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета вивчає його творчість про війну між Росією та Грузією 2008 року та зв’язки з убитим у Москві опозиційним російським політиком Борисом Немцовим.

Читайте такожОднією з версій вбивства Шеремета є діяльність екстремістських груп – Князєв

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Національної поліції України Сергій Князєв повідомив під час відкритої частини доповіді президенту Володимиру Зеленському про хід розслідування злочину.

Відео дня

«Ретельно вивчалась творчість Павла. Встановлено, що російські спецслужби на території України проводили спецоперацію по знищенню українських військових, які, на їхню думку, брали участь у російсько-грузинському конфлікті 2008 року. Найняті диверсанти у вересні 2016 року в місті Рівне вбили військового розвідника Івана Мамчура та мали намір вбити ще низку офіцерів з наданого ФСБ списку, кілера вдалося встановити», - сказав Князєв.

За його словами, у своїй книзі «Загиблі мрії» Шеремет розповідав саме про російсько-грузинську війну у 2008 році, тому це є об’єктом дослідження Нацполіції.

«Не є таємницею, що загиблий товаришував з Борисом Нємцовим, розстріляним у Москві у 2015 році. Спільно з Нємцовим Шеремет працював над книгою «Сповідь бунтаря», яка друкувалася в типографії міста Ярославль Російської Федерації», - зауважив голова Нацполіції.

«Спільні зв’язки Шеремета з Нємцовим, джерела фінансування, друк цих видань, розподіл грантових коштів та грошей з різних фондів, до яких мав відношення Павло, також є предметом розслідування в даному кримінальному провадженні», - сказав Князєв.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

Поліція кваліфікувала злочин за 2 ч. п. 5 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб).

Генпрокурор Юрій Луценко назвав основною версією вбивства Шеремета помсту за його професійну діяльність. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не виключив, що до вбивства Шеремета може бути причетна Росія.

19 липня речник МВС Артем Шевченко повідомив, що у справі про вбивство Шеремета досі немає жодного підозрюваного.