Скандал довкола української мови розгорівся в Авдіївці / Фото УНІАН

В ефірі російського пропагандистського ТБ з'явилися нібито батьки школярів з Авдіївки й поскаржилися на "насильницьку українізацію".

Підігруючи кремлівським фейкам в ефірі "Росії 1", вони почали скаржитися на директора-"націоналістку", яка виступила проти російської мови в навчальному закладі на лінії фронту, передає "Обозреватель".

Одна з жінок почала скаржитися на те, що рішення про перехід на україномовне навчання було прийнято після того, як школа отримала статус опорної. Крім того, вона обурилася тим фактом, що в кабінеті директорки висить прапор УПА.

"Нас зібрала класний керівник і сказала, що наша думка вже не цікава, вже нею не цікавляться. Директор школи в статуті вичитала, що освіта має бути тільки українською мовою! Єдине, що можуть трохи піти назустріч, – переходити поступово, не будуть наших дітей карати за російські слова, не будуть знижувати оцінки", – поскаржилася перша.

Читайте також«Х*хли, ми тут за Росію»: в курортному Бердянську спалахнув «мовний» скандал через пляж (відео)

Після цього ведуча передачі, скандальна Ольга Скабєєва поставила пряме запитання про те, чи дійсно в Україні переслідують російськомовних.

"У місті не забороняють спілкування російською мовою, але в школі насильно змушують переходити. За словами директора нашої школи, вона взагалі б заборонила вивчення російської мови й літератури взагалі по всій Україні!", – відповіла друга мама.

У кінці Скабєєва запитала жінок, чи не влаштовують в Авдіївці гоніння проти носіїв російської мови.

"Так. Не всі, але частина. Авдіївка ділиться на дві частини – стару і нову. Був час, коли жителів старої вважали сепаратистами. І за людей нас не вважали. Але ми в Україні, ми її любимо, якщо б не любили, не жили б тут. Але при цьому просимо нас почути. Навіщо псувати життя нашим дітям?!" – продовжили повторювати міфи кремлівської пропаганди жінки.

Раніше повідомлялося, що в Авдіївці на Донбасі батьки учнів збунтувалися через перехід опорної школи на українську мову. Більшість батьків, діти яких переходять до 6 і 7 класів, хочуть, щоб навчання залишилося російською.