11 липня кримські татари приїхали висловити свій протест у зв'язку з незаконними арештами / фото facebook.com/crimeansolidarity

Таганський районний суд Москви визнав винними 10 із 46 кримських татар, яких було затримано під час акції на підтримку незаконно засуджених фігурантів бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір" біля будівлеі Верховного суду в Москві, і призначив їм штрафи по 20 тис. рублів.

Як повідомляє у Facebook громадське об'єднання "Кримська солідарність", винними в скоєнні адміністративного правопорушення за ч.5 ст.20.2 КоАП РФ (порушення встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації або пікетування) визнали: Елеонору Ізмайлову, Марлена Джемілєва, Іззета Сайфулліна, Зенура Аппазова, Нарімана Ібрагімова, Османа Абдуразакова, Казіма Усеінова, Олександра Гаврикова, Едема Абдуллаєва, Рустема Таїрова.

Їм призначили покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 20 тис. рублів.

Відео дня

"Щоб дотримати формальність судового процесу, суддя Юлія Смоліна заходить у дорадчу кімнату і за кілька секунд повертається до зали суду. Тобто для того, щоб ухвалити рішення у дорадчій кімнаті, у неї йде лише кілька секунд", - зазначають у "Кримській солідарності".

Як додала адвокат Ольга Гнездилова, яка представляла інтереси кримських татар, всім призначені максимальні штрафи, незважаючи на те, що у справах не було обтяжуючих обставин і непокори співробітникам поліції.

"Ми маємо намір звернутися до Європейського суду з прав людини, звичайно, вже після апеляційної інстанції, якщо вона погодиться з рішенням Таганського суду", - наголосила вона.

Гнездилова і її колега Костянтин Андрєєв, який також представляв сторону захисту, назвали ці рішення суду незаконними.

На даний момент суд оголосив перерву на обід, після якої продовжить розгляд адміністративних справ стосовно учасників акції 11 липня.

Читайте такожТрьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" запроторили до психлікарні у Криму

Як повідомляв УНІАН, 12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. У результаті було затримано і звинувачено у тероризмі чотирьох бахчисарайців: Зеврі Абсеітова, Ремзі Меметова, Руслана Абільтарова і Енвера Мамутова. Їх звинуватили в участі у діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною.

24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Донузасудив фігурантів бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір»: Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на 1 рік 6 місяців, Абільтарова, Меметова і Абсеітова - до 9 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на 1 рік. Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Всі вказували на «політично вмотивований характер» кримінальної справи.

11 липня Верховний суд РФ скоротив терміни ув'язнення на три місяці.

У цей же день під будівлею Верховного суду РФ були затримані і поміщені в автозаки 46 людей, які приїхали висловити свій протест у зв'язку з незаконними арештами і підтримати фігурантів бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір".

Стосовно всіх затриманих було складено адміністративні протоколи про порушення за ч.5 ст.20.2 КоАП РФ (порушення встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації або пікетування).