Горіховий Спас замикає двотижневий Успенський піст і є останнім з Спасів, після Медового і Яблучного. Наші пращури примітили, що після Третього Спаса відлітають останні ластівки. Також з цього моменту селяни починають сіяти озимі.

У цей день прийнято пекти пироги з зерна нового врожаю. Це і є головна святкова страва. Пропонуємо і вам приготувати та порадувати сімейство смачними солодощами.

Читайте такожГоріховий Спас: що не можна робити в це свято, прикмети, традиції та привітання

Рецепт пирога "Горішок"

Беремо 170 г рублених волоських горіхів. Додаємо 100 г цукру і 0,5 ч.л кориці. Все добре перемішуємо. Потім додаємо 50 г вершкового масла і розминаємо руками в крихти.

Для тіста знадобиться 250 г борошна та 1 ч.л. розпушувача, все добре перемішуємо. В окрему посудину кладемо 100 г вершкового масла, 120 г цукру та щіпку ваніліну. Все збиваємо міксером до однорідної маси.

До даної маси додаємо 3 яйця і знову збиваємо все міксером. Наостанок додаємо 200 г сметани та раніше підготовлене борошно з розпушувачем. Все добре перемішуємо міксером до однорідної маси.

Викладаємо половину тіста в форму для запікання і розрівнюємо. Потім викладаємо половину горіхової начинки, яку заздалегідь підготували. Знову викладаємо тісто на начинку, а зверху кладемо горіхову начинку.

Ставимо в духовку випікати на 50-60 хвилин при температурі 180°С.