Захтея засудили до 6,5 років в’язниці / фото: krymsos.com

Оксана Захтей, дружина фігуранта "справи українських диверсантів" Андрія Захтея, просить президента України Володимира Зеленського та уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову внести її чоловіка в списки на можливий обмін з РФ.

Як повідомляє Крим.Реалії, дружина Захтея звернулася до глави держави з листом, в якому виклала відповідне прохання.

"Я написала листа президенту, щоб не повторилася ситуація з обміном, який відбувся 7 вересня, щоб не забули включити мого чоловіка в списки на можливий черговий обмін. Уже чотири роки мій чоловік сидить у в'язниці, не бачить доньку. Сподіваюся, що цього разу президент нам допоможе визволити Андрія", - розповіла вона.

Відео дня

Читайте такожЗасуджений у Криму «український диверсант» Захтей попросив Путіна про помилування

Захтей зазначила, що отримала повідомлення про те, що листа було вручено в Офіс президента, але відповіді на нього ще не отримала.

Дружина незаконно засудженого в РФ українця додала, що написала листа Денісовій із аналогічним проханням.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії в серпні 2016 року заявила про затримання у тимчасово окупованому Криму групи "українських диверсантів", які нібито готувалися здійснити на півострові теракти. Тоді було затримано Євгена Панова, Андрія Захтея, Володимира Присича, Володимира Дудку, Дмитра Штиблікова Олексія Бессарабова, Гліба Шаблія, Олексія Стогнія.

Пізніше того ж року "суд" у Криму засудив Штиблікова до 5 років колонії суворого режиму після того, як він уклав досудову угоду зі слідством, тобто визнав свою вину, а Дудку і Бессарабова - до 14 років позбавлення волі кожного. "Суд" також призначив кожному штраф: Дудці - в розмірі 350 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, а Бессарабову - в розмірі 300 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Захтей підписав досудову угоду зі слідством - його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу в 220 тис. рублів (близько 105 тис. грн).

Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму й етапували до російського Омська.

У серпні-вересні 2017 року за звинуваченням у цій справі було затримано Геннадія Лимешка, Юнуса Машаріпова, Ганну Сухоносову та Дмитра Долгополова, а в лютому 2018-го - Костянтина Давиденка.

6 червня 2019 року підконтрольний Кремлю "Верховний суд" в окупованому Криму засудив Давиденка до 10,5 року колонії суворого режиму за звинуваченням у шпигунстві.

7 вересня відбувся обмін утримуваними громадянами між Україною і Росією. В Україну повернулися 24 моряки, захоплені ФСБ Росії восени 2018 року в районі Керченської протоки, та 11 політв'язнів, зокрема, Євген Панов.

У вищезазначених справах правозахисники фіксують застосування російськими правоохоронцями незаконних методів ведення слідства і застосування тортур для отримання зізнань.

Крім того, правозахисники неодноразово заявляли про те, що так звана "справа українських диверсантів" є політично вмотивованим кримінальним переслідуванням. А самі фігуранти справ свою вину повністю заперечують.

Влада України заперечує звинувачення Москви і називає їх провокацією російських спецслужб.