Деякі садки столиці переповнені, тоді як в інших - недобір / фото УНІАН

У дитячих садочках Києва виявили понад 3 тисячі вільних місць. Це при тому, що черга в столичні дошкільні заклади налічує 14 тисяч дітей. Ці вільні місця у дитсадках не афішують і не пропонують батькам.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожНа ремонті київського дитсадка розікрали понад два мільйони гривень

Садочок, куди легко потрапити, вирізняється ще радянським умеблюванням, приміром, тут залізні двоярусні ліжка, яким 35 років. Завідувачка садка запевняє, що ліжка ще не замінили в останній групі. 30-річної давнини тут і шафи для перевдягання та іграшкового інвентарю – аби шафки не відчинялися їх зв’язують ганчірочкою.

Крім того, дитячий майданчик у цьому садочку перебуває в напіваварійному стані.

За словами чиновників, вільними залишаються незручні територіально заклади, адже більшість садків Києва працюють із перевантаженням – надто там, де активна висотна забудова мікрорайонів.

Так, у побудованому 3 роки тому садочку, де сучасні й просторі дитячі майданчики та окрема спортивна зона для фізкультури, черга на кілька років уперед. Заклад заповнений на 125%.

У Міністерстві освіти запевняють, що намагаються вирішити проблему черг до садочків, проте місць усе одно бракує. В Україні черга на влаштування дітей у садочки становить приблизно 30 тисяч дітей.

Експерти же наявність вільних місць у деяких садочках у переповненій дошкільнятами столиці пояснюють комплексно: прогалинами в комунікаціях, недосконалістю електронної черги і, головне, вимогами батьків, що весь час зростають. Обираючи садочок, вони, зокрема, звертають увагу на те, як відбувається процес виховання, навчання, які вихователі. Батьки створюють свої неофіційні рейтинги кращих закладів, куди черги тисячами.

Таким чином, півсотні дитсадків у столиці мають вільні місця, тоді як сотні інших дошкільних закладі набирають черги з дітей.