Шумков виступив проти шантажу з боку Росії / replyua.net

Незаконно засуджений в РФ український солдат Олександр Шумков оголосив голодування.

Фото листа, в якому Шумков повідомив про свій намір, опублікувала в Facebook тітка політв'язня Людмила Шумкова.

Читайте також87 бранців Кремля – 87 капканів: у Києві відбулася акція "В'їхав язні Кремля" (фоторепортаж, видео) «Щодо переговорів – я так зрозумів, що російська сторона шантажує наших, пов'язуючи питання обміну з відведенням військ і внесенням змін до Конституції України. Тобто, використовує нас і наші життя, як важіль тиску, щоб Україна пішла на потрібні їм поступки», – зазначив Шумков у листі.

Відео дня

Він наголосив, що немає жодної реакції на звернення уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до її російської колеги Тетяни Москалькової з проханням забезпечити дотримання його прав у СІЗО. (Під час зустрічі зі своїм адвокатом Шумков повідомив про посилення фізичного і морально-психологічного тиску на нього з боку співробітників колонії, крім того, у нього погіршився стан здоров'я - УНІАН).

Політв'язень додав, що сам кілька разів направляв звернення до Москалькової, однак відповіді чи будь-якої реакції на них так і не отримав.

У листі Шумков також розповідає, що адміністрація колонії продовжує виписувати йому акти за відмову проводити прибирання на подвір‘ї, куди ув'язнених виводять на прогулянки.

«У зв'язку з цим усім я вирішив відзавтра (14 жовтня – УНІАН) почати голодування з вимогою припинити шантаж з використанням нас, укладених на переговорах у мінському і нормандському форматах, ну і щоб нарешті російський омбудсмен відреагувала на мої листи та публічну заяву Денісової. Сподіваюся, що мою позицію почують й інші наші політв'язні в російських в'язницях і підтримають», – написав він.

Тітка Шумкова звернулася до Денісової з проханням звернути увагу на ситуацію.

Як повідомляв УНІАН, 24 серпня 2017 року Шумков був заарештований судом у Брянській області на 15 діб за невиконання вимоги представника російської влади надати для огляду особисті речі. На початку вересня справу було перекваліфіковано, і його було офіційно затримано за підозрою в скоєнні іншого злочину.

У «Правом секторі» повідомили, що зниклий у Херсоні військовослужбовець Чорнобаївської військової частини №4067 Олександр Шумков виявився викраденим спецслужбами РФ на адміністративному кордоні між Херсоном і окупованим Кримом.

Згідно з фабулою справи, Шумков перебував у «Правом секторі» з 28 листопада 2013 року (дата створення руху) до 23 серпня 2017 року і «тривалий час» був охоронцем тодішнього лідера «ПС» Яроша. Останній факт, відзначається у справі, свідчить про «значну роль» Шумкова в діяльності «Правого сектору». Діяльність руху названа «спрямованою проти інтересів Російської Федерації та зазіхає на її територіальну цілісність».

У грудні 2018 року Шумкова засудили до 4 років колонії загального режиму за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.282.2 КК РФ («Участь в діяльності екстремістської організації»), у зв'язку з нібито членством у забороненому в Росії «Правому секторі». Шумкова утримують у виправній колонії у Тверській області РФ