Стан Шумкова погіршився / replyua.net

Незаконно засудженого в Росії українського політв'язня Олександра Шумкова в лікарні ФКУЗ МСЧ-69 відвідав його адвокат Роман Лизлов.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила тітка політв'язня Людмила Шумкова. Вона зазначила, що Олександр припинив голодування під загрозою примусового годування.

"Саша блідий, у нього не припиняються головні болі й болі в ділянці спини, турбують судоми. Необхідного лікування не надають, однак дають невідомі пігулки й призначений курс уколів, яких саме й для чого, невідомо", - йдеться у її повідомленні.

Відео дня

Читайте такожРосійський суд засудив до чотирьох років колонії екс-охоронця Яроша

Як розповів своєму адвокату Олександр, шприци з невідомою речовиною розпаковуються і заповнюються в іншому приміщенні, у зв'язку з чим є побоювання отримати інфекційне зараження.

"Керівник установи на запитання адвоката відповідати відмовляється, відправляє до лікаря. Лікаря немає, знайти неможливо", - додала Шумкова.

Адвокатом підготовлено низку відповідних звернень і скарг, а також про ситуацію повідомили Посольству України в РФ.

Як повідомляв УНІАН, 24 серпня 2017 року Шумков був заарештований судом у Брянській області на 15 діб за невиконання вимоги представника російської влади надати для огляду особисті речі. На початку вересня справа була перекваліфікована, і він був офіційно затриманий за підозрою у вчиненні іншого злочину.

У «Правому секторі» повідомили, що зниклий у Херсоні військовослужбовець Чорнобаївської військової частини №4067 Олександр Шумков був викраденим спецслужбами РФ на адміністративному кордоні між Херсоном і окупованим Кримом.

Згідно з фабулою справи, Шумков перебував у "Правому секторі" з 28 листопада 2013 року (дата створення руху) до 23 серпня 2017 року і «тривалий час був охоронцем тодішнього лідера «ПС» Яроша. Останній факт, зазначається у справі, свідчить про "значну роль" Шумкова в діяльності «Правого сектора». Діяльність руху названа «спрямованою проти інтересів Російської Федерації та такою, що посягає на її територіальну цілісність».

У грудні 2018 року Шумкова засудили до 4 років колонії загального режиму за звинуваченням в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 282.2 КК РФ («Участь у діяльності екстремістської організації»), у зв'язку з нібито членством в забороненому в Росії «Правому секторі». Шумков перебуває у виправній колонії в Тверській області РФ.