Олена Колеснік / фото: УНІАН

Сьогодні Міністерство охорони здоров’я України відсторонило від посади директора Національного інституту раку Олену Колеснік на час проведення комісійної перевірки Міністерства охорони здоров'я, яка буде проводитися до грудня 2019 року.

Про це народний депутат Олександра Устінова (фракція «Голос») повідомила у Facebook.

«Я останні 4 роки писала про дерибани в інституті на закупівлях ліків, комп’ютерів, програмного забезпечення - всього, на чому можна було дерибанити. Зверталася до всіх правоохоронних органів», - написала Устінова.

Відео дня

За її словами, проведений аудит інституту показав, що там не працюють комп’ютери, тому що немає програмного забезпечення. «А знаєте, чому немає? Бо в кінці 2017 року в обхід Prozorro провели тендери, де по 199 тисяч гривень накупили компів і програмного забезпечення на 10 млн. Його так і нема», - пояснила депутат і додала: «На основі мого розслідування тоді відкрили кримінальне провадження, але ви ж знаєте, правоохоронці в нас ракети - за 2 роки про підозру так нікому і не повідомили. Зате це дало можливість відсторонити директора і, сподіваюся, нас чекає новий конкурс».

Читайте такожПідозрюваних у хабарництві працівників Інституту раку заарештували (відео)

Народний депутат Ольга Стефанишина, яка є членом комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, написала у Facebook, що нове керівництво Національного інституту раку має бути обране на прозорому і відкритому конкурсі.

За її словами, це «головні висновки виїзного засідання комітету здоров‘я нації, яке відбулося в приміщенні Національного інституту раку».

Як заявила Стефанишина, враження від «екскурсій» головною онкологічною установою країни – «обшарпані стіни, хворі в чергах, сум і корупція».

Вона наголосила, що ініційований комітетом аудит показав багато порушень з боку керівництва інституту, і «з цим розбиратимуться правоохоронні органи: щодо діяльності інституту заведено кілька кримінальних справ за «ймовірне привласнення грошових коштів» тощо.

Стефанишина повідомила, що в.о. керівника інституту призначили заступника директора Андрія Лукашенка, тому «надій на те, що ситуація зміниться кардинально - дуже мало».

«Інституту треба повне оновлення, прозорий конкурс і нові люди, які зможуть чесно і якісно виконувати свою роботу», - наголосила депутат.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці жовтня Міністерство охорони здоров’я спрямувало до правоохоронних органів матеріали аудиту, в яких йдеться про виявлені численні порушення в Національному інституті раку.

Серед порушень МОЗ називає те, що потреби для закупівлі лікарських засобів та медичних виробів формувалися безсистемно - інститут не має регламентованого порядку формування потреби для закупівлі.

В МОЗ заявили, що дороге обладнання не використовується для лікування пацієнтів, а стоїть на складі, а також виявлено нестачу комп’ютерної техніки на складі у кількості 149 одиниць на загальну суму близько 700 тис. грн.

Крім того, у вересні прокуратура Києва повідомила про підозру завідувачу поліклінічного відділення Національного інститут раку і лікарю-онкологу у заволодінні коштами хворих громадян.