Різдвяний піст – один із чотирьох багатоденних постів у православ’ї. Його ще називають Пилипів піст, оскільки заговини на нього зазвичай випадають на день пам’яті святого апостола Пилипа – 27 листопада.

В цей період заведено прощати, не лихословити та займатися благодійністю.

Читайте такожЦерковні свята 2020 в Україні: календар церковних свят

Якого числа починається Різдвяний піст у 2019 році

У 2019 році Різдвяний піст розпочнеться 28 листопада і триватиме 40 днів, до 6 січня 2020 року включно.

У католиків же цей піст починається на 13 днів раніше, тобто з 15 листопада й завершується 24 грудня. Відповідно, Різдво вони святкують 25 грудня.

Традиції Різдвяного посту

Різдвяний піст встановила церква для того, аби духовно об’єднати християн з Богом. У цей період віряни моляться, очищуються від гріхів, стримують себе від веселощів та дотримуються певного раціону у їжі. 

Число 40 має сакральне значення для вірян, оскільки з ним пов'язані важливі події:

– сорок років Мойсей водив єврейський народ по пустелі;

– сорок діб Ісус постив в пустелі перш, ніж явити себе світові і почати служити людям;

– сорок днів воскреслий Спаситель з'являвся людям до свого вознесіння.

Традиції Різдвяного посту / фото: www.pravmir.ru

Справжній піст полягає не лише в тому, аби обмежувати себе у їжі впродовж 40 днів. Насправді Різдвяний піст включає також багато інших важливих аспектів. У період посту нам варто дотримуватися духовності: щиро молитися, пробачати людям, не сваритися, не кричати одне на одного, викорінювати погані думки, утримуватися від спокус та обмежувати веселощі у своєму житті. Це останній піст у році, який готує душу та тіло вірян до зустрічі Різдва Христового.

Календар харчування у Різдвяний піст

Враховуючи довготривалість Різдвяного посту, він не є таким суворим, як Великий чи Успенський піст. З раціону виключаються молочні продукти, яйця та м'ясо, а в окремі дні дозволяється вино та риба.

З 28 листопада по 9 грудня у понеділок, середу та п'ятницю – сухоїдіння. У вівторок та четвер – гаряча страва з рослинною олією. У вихідні дні (субота, неділя) дозволяється вживати рибу та вино. Також це стосується і таких великих свят, як Введення в Храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня), Миколи Чудотворця (19 грудня)

З 20 грудня по 5 січня піст посилюється. Зрозуміло, що навіть на Новий рік – 31 грудня, потрібно постувати.

6 січня один з найстрогіших днів у пості - Святвечір. Впродовж дня віряни не дозволяють собі навіть крихти їжі. Після сходу першої зірки на небі, що сповіщає про народження Ісуса Христа, православні сідають за святкову трапезу: до столу подають 12 пісних страв, першою із яких прийнято їсти кутю.

Харчування у Різдвяний піст / pmg.ua

Кутя – це пісна каша із пшениці, рису чи перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.

Особливості Різдвяного посту

Є ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати піст. Це хвороба, важка фізична праця, похилий вік, подорож. Також від посту звільняються вагітні жінки та малі діти.

У піст не можна вживати міцні алкогольні напої (горілка, коньяк тощо). Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.

Під час посту заборонене вінчання, проте хрещення дітей проводиться незалежно від посту.

Як повідомляв УНІАН, раніше Кабінет міністрів України прийняв рішення про перенесення робочих днів у 2020 році. Так, вирішили перенести в 2020 році робочий день з понеділка, 6 січня, на суботу, 11 січня.