На думку уряду, застосування відходів не вплине на якість доріг / Фото: Інформатор

Уряд дозволив застосування відходів виробництва, зокрема металургійних шлаків і золи виносу, у дорожньому будівництві.

Як повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, відповідне рішення було ухвалено на засіданні Кабінету міністрів України 4 грудня.

Читайте такожНа ремонт доріг додали 1 мільярд гривень

Відео дня

«Таке рішення уряду дозволяє позбутися залежності від імпорту з Російської Федерації будівельних матеріалів, зокрема бітуму. Це також дозволить економити кошти під час дорожніх робіт, якість при цьому буде належною», - цитує прес-служба міністра інфраструктури Владислава Криклія.

За словами міністра, вже напрацьовано базу нормативно-технічних документів, що враховує як вітчизняний, так і європейський досвід у цьому питанні.

«Ці норми регламентують вимоги до технологічних процесів і складових дорожнього бетону, головним з яких є застосування виключно високоякісного портландцементу, а також безпосередньо металургійних шлаків», - наголосив Криклій.

Зазначається, що відтепер під час здійснення державних закупівель робіт з будівництва та послуг з поточного ремонту автомобільних доріг загального користування обов'язково буде передбачатися застосування нецінового критерію «Заходи щодо захисту навколишнього середовища» з його питомою вагою не менш як 10%.

«У договорах на будівництво, поточний ремонт автомобільних доріг загального користування у Запорізькій, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Миколаївській, Кіровоградській областях буде передбачатися використання відходів виробництва (металургійних шлаків, золи виносу тощо), що відповідатиме нормативним документам з питань екологічного маркування та декларації», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначили, що до цього часу ціновий критерій залишався єдиним критерієм, який застосовується замовниками для виконання ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування для визначення підрядних організацій.

«Таке рішення має поліпшити екологічну ситуацію - відходи повинні не забруднювати навколишнє середовище, а «працювати» на користь суспільства», - йдеться в повідомленні.