25-річна вінничанка Надія Яворовенко закінчила п'ять університетів в Україні та три у Франції.

Дівчина зібрала колекцію дипломів і встановила абсолютний рекорд в освіті. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Рік тому в Ніцці вона стала магістром європейського права та отримала черговий диплом про вищу освіту. У свої 25 Надія дипломований юрист-міжнародник, перекладач, менеджер та готельєр. Всі дипломи отримала за сім років. Починала навчатися в Україні, а продовжила у Франції - там закінчила три університети.

Читайте такожВікно до Європи. Чому українці масово йдуть у польські технікуми та ПТУ

"Після закінчення школи я вступила до двох університетів одночасно - Вінницького торговельного інституту та Національної академії внутрішніх справ. Нам запропонували програму подвійного диплома, український та французький", - каже Надія Яворовенко.

Дипломи, каже дівчина, не колекціонує, але й постійно навчатися не планувала.

"Дипломи між собою пов'язані, суміжні спеціальності й немає жодного зайвого", - говорить дівчина.

В Україні студентка навчалась на бюджеті, у Франції, говорить, шукала доступні програми: "Це були державні виші. Найдорожче навчання - 300 євро на рік".

Але батькам все-таки довелося влазити в борги. Адже перельоти й житло обійшлися в добру "копійку".

Зараз Надія працює адвокатом у французькому Ліоні. Приїхала до Вінниці відвідати батьків і захистити дев'ятий диплом, магістерську роботу з готельної справи. Викладачі вражені.

Повертатися до України Надія поки не планує, ніхто з роботодавців не запропонував гідної зарплати. Чи будуть ще дипломи, поки не знає. Каже, що не проти зосередитися і на особистому житті, - на це досі не було часу.