Картини 9-річної дівчинки були виставлені на аукціон

У Києві пройшла виставка-аукціон унікальних картин 9-річної Іри Химич з Вінниці, яка страждає на синдром передчасного старіння.

Як розповіли УНІАН організатори виставки, Ірина страждає на рідкісне генетичне захворювання - синдром Гетчінсона-Гілфорда або прогерію, хворих на яку в Україні лише двоє.

Одним з симптомів прогерії є зміни  шкіри та внутрішніх органів, які обумовлені передчасним старінням організму, тому Іринка ззовні не схожа на своїх однолітків.

Відео дня

Кожного дня дівчинці доводиться боротися за власне життя, однак, незважаючи на це в душі в Іринки вирує неймовірна фантазія, яка знаходить вихід у захоплюючих картинах - зображеннях тварин, пейзажах та абстрактних роботах. 

У корпорації “Біосфера”, яка організувала виставку, розповідають, що про Іринку дізнались випадково - засновник та СЕО корпорації Андрій Здесенко на початку жовтня побачив фото її робіт у Facebook та вирішив якось допомогти дівчинці. 

За його словами, з публікацій у Facebook стало зрозуміло, що Іринка мріє про поїздку до Парижу - це бажання юної мисткині і вирішили здійснити у “Біосфері”. Але мати Ірини розповіла, що через стан здоров’я такий переліт для неї пройшов би дуже важко, однак її донька має іншу мрію та пристрасть - вона дуже любить малювати та мріє про власну виставку.

"Ми зрозуміли, що це унікально талановита дитина з непересічним захворюванням, але й з непересічним талантом… Ми хотіли влаштувати їй свято та подарувати здійснення тієї мрії, яку вона так довго плекала. Тому ми купили їй полотна для картин та фарби”, - зазначив PR-директор “Біосфери” Олександр Шевченко.

За словами Шевченка, спеціально для виставки за два місяці дівчинка написала аж 17 нових робіт - такою сильною була її мрія про власну виставку. Ще дві картини Іринка привезла з власного архіву - це її улюблені роботи, які не продаються.

Одна із них - полотно із зображенням птаха фламінго у помаранчевому та червоному кольорах із прикріпленими до крил штучними різнокольровим пір’ями - цю картину Іринка назвала своїм автопортретом.

Завдяки спільним зусиллям у  День святого Миколая мрія 9-річної художниці здійснилась - вона провела власну велику виставку “Казки оживають вночі” із 19 картин.

16 робіт Іринки були виставлені на аукціон та продані за 104,5 тис. гривень - ці кошти організатори віддали родині Химич на підтримку здоров’я та щасливого життя дівчинки.

Починаючи з 19 грудня, дітей з синдромом Гетчинсона-Гілфорда можна буде підтримати і в мережі ресторанів Vapiano Ukraine, купивши листівки або серветки з зображеннями картин Ірини.